'SVJETLIJA STRANA VJEŽBANJA'

Anoreksija i bulimija od sada će se liječiti i uz pomoć sporta

  • Autor: Iva Butković
  • Zadnja izmjena 15.09.2017 17:09
  • Objavljeno 15.09.2017 u 11:52
Mirna Hajnić

Mirna Hajnić

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Boris Banović razgovarao je s Mirnom Hajnic iz Fitnes učilišta o novom projektu koji sufinancira Europska unija, a kojem je cilj podići svijest o anoreksiji te educirati struku i javnost o liječenju poremećaja hranjenja kroz sport kao sastavni dio zdravog načina življenja

'Brighter side of exercise' projekt je koji je odobrio i sufinancira ga Erasmus plus sport program Europske unije. Pokrenulo ga je Fitnes učilište, uz stručno savjetovanje konzultanta za EU fondove Ivana Matejaka iz Project Tailor-a, a u njemu sudjeluje i 14 zemalja članica Europske unije.

Cilj ovog programa je podići svijest o anoreksiji te utjecaju implementacije zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti u njenom liječenju.

Martina Boss i Mario Valentić jedni su od fitnes stručnjaka koji su uključeni u projekt edukacije kako bi utjecali na svijest o poremećajima prehrane i pronašli načine na koje da pomognu osobama koje pate od nekog oblika poremećaja u prehrani.

Jelena Balabanić Mavrović, predsjednica Centra za poremećaje u hranjenju BEA, istaknula je kako je cilj ovog programa spojiti sport i poremećaje hranjenja, što do sada nije bio običaj u liječenju poremećaja poput anoreksije i bulimije.

'Na sport ne treba gledati kao na neprijatelja oporavka zato što djevojke mršave i ulaze u taj ciklus mršavljenja, gubljenja kilograma, bilo kroz gladovanje, bilo kroz opsesivno vježbanje, već sport uz nadzor i stručno vodstvo može biti značajno pomagalo u oporavku', ispričala je Jelena Balabanić Mavrović tportalovom blogeru Borisu Banoviću.

Boris Banović razgovarao je s Jelenom Balabanić Mavrović o implementaciji sporta u liječenje poremećaja hranjenja

Autor: YouTube/Fensi šmensi

Anoreksija i bulimija najviše pogađaju djevojčice i djevojke od 12 do 26 godina, a sve više od poremećaja u prehrani obolijevaju i dječaci. Zabrinjavajući podaci govore da je trenutno u Hrvatskoj minimalno 40.000 oboljelih od neke vrste poremećaja hranjenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!