RECEPT

Anđeoski kolač

03.11.2010 u 14:59

Bionic
Reading

Kolač kakav bi i anđeli jeli – možda bi to bio najbolji opis za ovu poslasticu koju smo danas pripremili za vas. Lagan i sočan biskvit s preljevom trebao bi zadovoljiti želju za slatkim

Potrebni sastojci:

160 g šećera u prahu
120 g namjenskog pšeničnog brašna
25 g škrobnog brašna
12 bjelanjaka
1 žličica limunske kiseline


Priprema:

U zdjelu prosijemo namjensko brašno, škrobno brašno, polovicu šećera u prahu i sve zajedno izmiješamo pjenjačom.

U zdjelu s bjelanjcima dodamo limunsku kiselinu te ručnim mikserom prvo na manjoj, a zatim na većoj brzini, istučemo polučvrst snijeg. Kada se snijeg dobro zapjeni, u njega dodamo preostali šećer u prahu i sve zajedno izradimo u finu gustu pjenu.

Zatim na tučene bjelanjke postupno kroz sito prosijavamo pripremljenu smjesu brašna i šećera u prahu te nježno miješamo sastojke tako da tučene bjelanjke lopaticom odozdo prema gore nježno prebacujemo preko smjese od brašna.

Tu radnju ponavljamo više puta, sve dok ne potrošimo sastojke i ne dobijemo nježnu prozračnu pjenu.

Dobivenu smjesu oprezno premjestimo u posudu za anđeoski kolač (to je okrugli povišeni kalup za kolače s otvorom u sredini) i sve zajedno samo malo protresemo pokretima lijevo-desno. Smjesu ne treba poravnavati lopaticom.

Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 175°C, 30-ak minuta. Gotov kolač izvadimo iz pećnice te ga zajedno s kalupom okrenemo naopako i ostavimo da se potpuno ohladi (to radimo da se kolač za vrijeme hlađenja ne slegne).

Ohlađeni kolač oprezno odvojimo od stijenke i dna kalupa te ga premjestimo na prikladan tanjur za torte. Ovaj nježan pjenasti kolač možemo preliti slatkim preljevima ili ga poslužiti s raznim džemovima.

Recept je preuzet sa stranice www.crochef.com.