ČITATELJI PIŠU

Amsterdam - grad liberalnosti i tolerancije

18.02.2009 u 00:00

Bionic
Reading

S obzirom da već dugo nisam ljubiteljica klasičnih dočeka Nove godine, odlučila sam blagdansko vrijeme iskoristiti za posjet jednom od najljepših gradove zapadne Europe

Nakon dugog traženja i razmišljanja naša odluka je pala na Amsterdam, glavni grad Nizozemskejer to je prije svega vrlo neobičan grad i toliko drugačiji od drugih. Iako je samo putovanje autobusom od Zagreba do Amsterdama trajalo više od 20 sati, to nas nije spriječilo da se odvažimo na takav pothvat. Putovali smo preko Slovenije i Njemačke. Većinu puta proveli smo spavajući, a probudili smo se na samoj nizozemskoj granici. Već na granici osjetila sam posebno uzbuđenje zbog tolikog prevaljenog puta i blizine našeg odredišta.

Nizozemska je smještena na sjeverozapadu Europe, na sjeveru i zapadu omeđena je Sjevernim morem, na jugu graniči s Belgijom, a na istoku s Njemačkom. Amsterdam ne samo da je glavni grad, nego i važno gospodarsko i kulturno središte Nizozemske i jedna od njenih većih luka.

Na početku 13. st. Amsterdam je bio ribarsko selo na rijeci Amstel (po kojoj je i dobio ime). Stariji dijelovi grada ispresijecani su kanalima, i to čak s njih 160, pa se Amsterdam još i naziva Venecijom zapadne Europe. Prije samog ulaska u grad prvo smo posjetili nogometni stadion AFC Ajax, naravno, moj dečko se posebno oduševio, što ni ne čudi jer se Ajax oduvijek nalazio, a i sada se nalazi na vrhu nizozemskog nogometa.

Po dolasku u grad iskrcali smo se na glavnom trgu Damu. Tu su i glavne ulice za šoping, Kalverstraat i Nieuwendijk. Jedna od prvih znamenitosti koje smo posjetili je kuća Anne Frank. Red ispred male, ali vrlo popularne kuće zna biti vrlo dug jer tu znamenitost godišnje posjeti oko pola milijuna posjetitelja. U toj kući se tijekom Drugog svjetskog rata skrivala Anna Frank i njena obitelj, no nakon dvije godine skrivanja nacisti su ih pronašli i odveli u koncentracijski logor, ali njen dnevnik se prodaje i danas.

Nedaleko se nalazi četvrt muzeja, gdje su smješteni svi najvažniji muzeji u Amsterdamu, a ujedno su i jedna od najvažnijih turističkih atrakcija. To su Rijksmuseum, Van Gogh Museum te Stedelijk Museum. Nažalost, nismo uspjeli posjetiti nijedan od njih jer su gužve bile prevelike pa smo ostali zakinuti za neka od najljepših djela svjetske umjetnosti. Na samom trgu Damu nalazi se i svjetski poznat muzej voštanih figura - Madame Tussauds. On vrvi mnoštvom poznatih i povijesnih ličnosti, naravno, izrađenih od voska.

Bicikl je mnogim ljudima glavno prijevozno sredstvo. Iz moje perspektive činilo mi se da bicikl ima prednost apsolutno pred svim prijevoznim sredstvima, čak i tramvaj koči ako prolazi biciklist. Zapravo, najbolji način za obilazak Amsterdama i njegovo upoznavanje je sjedanje u mali turistički brodić koji vozi po brojnim kanalima. Posebno su zanimljive kuće na vodi u kojima ljudi normalno žive.

Isto tako, jedan od zanimljivih detalja je to što je većina stanovništva u gradu protestantske vjere, pa zgrade imaju velike prozore na kojima u pravilu nema zavjesa jer im vjera nalaže da budu otvoreni prema svijetu, tako da pomalo voajerski možete gledati ljudima u stan.

Najstariji  coffe shop datira iz 1975. godine

Nizozemska je općepoznata baš po toj liberalnosti i toleranciji koja se razvila iz prosperiteta stečenog prekomorskom trgovinom. Tako u samom Amsterdamu ima mnoštvo coffee shopova gdje uz kavicu možete zapaliti džoint ili pojesti kolačić od marihuane. Ovdje ne možete konzumirati alkohol nego samo bezalkoholna pića. Od lakih droga možete kupiti različite vrste trave i hašiša, a i cijena im se razlikuje ovisno o kvaliteti i porijeklu. Coffee shopovi se međusobno razlikuju po interijeru, glazbi, usluzi i sadržajima, a najstariji coffee shop u Amsterdamu datira iz 1975. i zove se Bulldog, a njegov prostor nekoć je bila policijska stanica. Oni su važna turistička atrakcija i nalaze su u Četvrti crvenih svjetiljki,gdje se još nalaze i legalne prostitutke, svaka u svom izlogu. Četvrt je poznata po noćnim klubovima, sex-shopovima i erotskom kazalištu Moulin rouge. Zanimljivost je to što prostitutke ne smijete slikati ni snimati jer ih zapravo budno prati oko njihovog svodnika zbog kojeg bi vaš fotoaparat mogao završiti u jednom od kanala. One su također raspoređene po cijeni ovisno o atraktivnosti.

Već neko vrijeme Nizozemci najavljuju ukidanje coffee shopova i Četvrti crvenih svjetiljka, ali oni su ipak grana koja donosi najviše prihoda, pa se nadamo da se to ipak neće dogoditi. Kad pričam o Nizozemskoj, još bih mogla spomenuti klompe, tulipane i vjetrenjače, koje su njen zaštitni znak. I s njima završavam ovu priču o Nizozemskoj i Amsterdamu, a iako bih mogla još puno toga pričati o zanimljivostima, nadam se da ću se opet vratiti u taj grad, toliko drugačiji od drugih.