VINSKA TURA SJEVEROM

Amerikanci oduševljeni hrvatskim kontinentalnim vinima

17.08.2012 u 14:38

Bionic
Reading

Američki novinari Mike DeSimone i Jeff Jenssen preporučuju vinsku turneju sjevernom Hrvatskom i ne štede komplimente na račun ponude zagorskih, međimurskih i slavonskih vina te restoranskog koncepta 's polja do stola'

Tragovi rata na kućama nisu rijetkost u sjevernoj Hrvatskoj, uočavaju Mike DeSimone i Jeff Jenssen, američki novinari specijalizirani za turizam, enologiju i gastronomiju, te ističu kako ih njihov posao rijetko dovodi u ratom pogođena

područja.

Kao i većina turista, posjetili su već Istru i Dalmaciju, ali su se vratili kako bi otkrili čari kontinentalne Hrvatske, zemlje za koju kažu da ima oblik svinjskog kotleta: Dalmacija je duga, tanka kost, a panonska regija onaj mesni dio, i svinjetina je, zaključuju, sasvim prikladno prisutna na svakom jelovniku. Iako primjećuju tragove rata, naglašavaju da su stanovnici Hrvatske više nego spremni prihvatiti sve ljubitelje dobre hrane i vina, a odsjesti možete, pišu, u prvoklasnim hotelima u povijesnim i istodobno modernim gradovima ili vikendicama ugniježđenim među vinogradima.

Hrvatska, primjećuju, ima neke od najstarijih europskih vinskih podruma i dugu gastronomsku tradiciju koja je bila pod utjecajem Otomanskog Carstva i Austro-Ugarske Monarhije. Koncept 'od polja do stola' nikada nije napustio ovu zemlju, piše Huffington Post, a ako vas brinu dodatne kalorije predlažu aktivni odmor na kojem možete, bez obzira jeste li početnik ili ekspert, planinariti, voziti bicikl, unajmiti kajak ili kanu.

HuffPost savjetuje da se smjestite u Zagrebu, unajmite automobil s vozačem (sugeriraju zbog zakona o 0,0 promila) i krenete na ture vinskim područjima. Kratkom vožnjom od glavnog grada ljubitelji vina mogu posjetiti Plešivicu teu vinariji Korak mogu degustirati ukusan chardonnay i voćni crni pinot napravljen u francuskom stilu. U obližnjoj vinariji Drage Režeka u Jastrebarskom možete isprobati moderne verzije iste sorte grožđa. Zauvijek ćete biti sami sebi zahvalni ako se zaustavite u vinariji Tomac, piše dvojac DeSimone i Jenssen, i iskušate bogate sorte bijelog vina, uključujući chardonnay i rizling koji se čuvaju u velikim amforama od terakote.

U suprotnom smjeru treba vam sat vožnje do Vuglec Brega smještenog na slikovitom brežuljku. Specijaliziran za oštra bijela vina, Vuglec Breg ima lijep i natkriven drveni trijem za obrok na svježem zraku, a rustikalne vikendice dobar su izbor želite li provesti nekoliko dana u jahanju i degustaciji vina, piše Huffington Post.

Dva sata vožnje od Zagreba, u neposrednoj blizini slovenske i mađarske granice, nalazi se ljupko Međimurje čija se kuhinja oslanja na austrougarsku tradiciju s gulašima od divljači, svježim paprikama i bogatim umacima. DeSimone i Jenssen preporučit će crvena vina te muškat, traminac i rizling. Izvrsni primjeri su proizvodi vinarija Kunčić, Jakopić, vinske kuće Dvanajščak te Šampar, a bogatu regionalnu kuhinju možete kušati u restoranu dvorca Terbotz

Na Slavoniju morate izdvojiti više od jednodnevnog izleta, ali će vam se svaka minuta isplatiti, tvrdi Huffington Post i preporučuje Kutjevo, gdje se više od sto godina proizvodi veličanstvena graševina. Savjetuju da svakako posjetite kolijevku graševine, novoizgrađeni prostor za degustaciju. Kao najbolje vinare ističu Enjingija, Krauthakera, Galića, Mihalja, Markoti i vina Čamak.

Savjetuju da se ne propusti obrok u restoranu Vinkomir koji nudi specijalitete iz regije, uključujući ogromne plate miješanog mesa, nekoliko vrsta kulena, suhe paprike i začinjene svinjske kobasice. Južno od Kutjeva, u Slavonskom Brodu, treba posjetiti hotel i vinariju Zdjelarević koji imaju udobne sobe, kao i restoran s velikom vanjskom terasom smještenom među vinovom lozom. Biciklom možete, piše Huffington Post, voziti kroz savršeno izvaljane brežuljke, a obližnja jezera puna su slatkovodne ribe koja se lijepo slaže s aromatičnim bijelim vinima u regiji.

Nakon obilnih obroka i vina krenite prema Plitvičkim jezerima, najvećem hrvatskom nacionalnom parku, koji je savršena destinacija i za ozbiljnije planinare i povremene šetače. I jedni i drugi bit će nagrađeni predivnim pogledom na jezera i veličanstvene slapove, zaključuju svoj prijedlog Mike DeSimone i Jeff Jenssen.