POVEZANOST S BOLESTIMA SRCA

Amerikanci iz hrane izbacuje transmasne kiseline

17.06.2015 u 09:40

Bionic
Reading

Američka vlada želi u sljedeće tri godine iz industrijski prerađene hrane gotovo u potpunosti izbaciti transmasne kiseline koje se povezuju sa srčanim bolestima

Uprava za hranu i lijekove (FDA) završila je istraživanje iz 2013. i zaključila da djelomično hidrogenizirana ulja koja su glavni izvor umjetnih transmasti u proizvodnji hrane 'nisu općenito priznata sigurnima' za ljudsku uporabu.

Nova pravila usvojena u utorak daju proizvođačima tri godine da se usklade i izbace takve masti iz proizvoda.

Djelomično hidrogenizirana ulja čine hranu stabilnijom i koriste se kako bi produljila rok trajanja proizvoda.

'Očekuje se da će ta uredba smanjiti broj slučajeva koronarnih i srčanih bolesti i spriječiti tisuće srčanih udara godišnje', kazao je Stephen Ostroff iz FDA.

Potrošnja transmasnih kiselina već je pala za 78 posto između 2003. i 2012., kaže FDA, budući da su proizvođači na taj način odgovorili na zahtjeve potrošača za zdravijim namirnicama.

'Iako se konzumacija transmasti znatno smanjila, aktualna stopa konzumacije i dalje je razlog za zabrinutost', kaže FDA u priopćenju. 'Medicinski institut preporučuje da konzumacija transmasti bude što je niže moguća'.

Etikete s oznakom transmasnih kiselina od 2006. su obavezne u SAD-u.