ŽENE, OPREZ!

Alergija na gluten ubrzava simptome menopauze

20.06.2011 u 12:09

Bionic
Reading

Žene koje čiji organizam ima netoleranciju na gluten ranije ulaze u razdoblje menopauze i sklonije su komplikacijama u trudnoći, pokazalo je novo istraživanje

Celijkalija, odnosno netolerancija prema glutenu utječe ne cijeli reproduktivnu sistem žene, tvrdi doktor Shawky Badawy profesor na Sveučilištu Syracuse u New Yorku. 'Vrlo je zanimljivo da ako se ova

bolest dijagnosticira dovoljno rano, posljedice poput rane menopauze i komplikacija u trudnoći mogu se uspješno izbjeći', kaže doktor Badawy.

Netolerancija glutena, od koje pati jedan posto Amerikanaca, odnosi se na imunološki sustav koji reagira na protein gluten koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Jedući hranu s glutenom oštećuje se tanko crijevo te se sprječava apsorpcija hranjivih tvari.

Autori ove studije na čelu s doktoricom Carolinom Ciacci sa Sveučilišta u Napulju tvrde kako nedostaci hranjivih tvari te niže razine nekih od ključnih hormona mogu biti razlogom nastupanja ranije menopauze kod žena s netolerancijom glutena. 'Ljudi s celijaklijom često pate od probavnih smetnji, poput proljeva te u većoj količini gube potrebne aminokiseline, vitamine i minerale, što ostavlja posljedice na funkciju vitalnih organa endokrinog sustava. U studiji u kojoj je sudjelovalo 100 žena u postmenopauznom razdoblju čak 25 ima dijagnosticiranu netoleranciju glutena te je barem 10 godina prije menopauze prakticiralo prehranu bez glutena.

U prosjeku, žene sa i bez celijakija svoje prve mjesečnice dobile su u dobi od 12 ili 13 godina. Žene bez poteškoća i one koje imaju netoleranciju prema glutenu, ali paze na prehranu u razdoblje menopauze ušle su sa 50 godina, za razliku od žena koje boluju od celijaklije no ne paze na prehranu koje su u menopauzu ušle sa 47 ili 48 godina.

Autori istraživanja upozoravaju da je netoleranciju važno otkriti na vrijeme te toj bolesti prilagoditi svakodnevnu prehranu. Tim postupkom uspješno se sprečavaju sve nuspojave poput rane menopauze i komplikacija u trudnoći.

'Celijaklija se obično javlja uz simptome poput anemije, slabosti, umora i probavnih problema', tvrde autori istraživanja objavljenog u časopisu Menopause.