PRVE DVIJE GODINE

Ako želite sretno dijete, ne vraćajte se brzo na posao

  • Autor: K. Z.
  • Zadnja izmjena 08.06.2009 10:15
  • Objavljeno 08.06.2009 u 08:57
majka beba

majka beba

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Djeca kojoj roditelji u prve dvije godine života pružaju sigurnost, toplinu i obiteljsku bliskost bit će sretni i zdravo razvijeni ljudi. Djeca koja su u tom razdoblju života razdvojena od roditelja, kasnije tijekom života pate od strahova i nesigurnosti

Doktor Yehudi Gordon, koji je poznat po uvođenju rađanja u vodi u Velikoj Britaniji, izjavio je da djeca koju prerano razdvoje od roditelja kasnije u životu imaju niz poteškoća. 'Jedno od četvero djece imat će mentalnih poteškoća jer su bila prerano razdvojena od roditelja. Moje 30-godišnje iskustvo daje mi jedinstvenu perspektivu na razvoj djece od najranije dobi pa do odraslosti. Poteškoće u odrasloj dobi - povećana razina stresa, anksioznost, napadaji panike, pa čak i nesanica – rezultati su preranog odvajanja beba od roditelja', istaknuo je dr. Gordon.

Napominje da je ljudska novorođenčad najosjetljivija vrsta na planetu, a posebno je osjetljivo razdoblje razvoja mozga tijekom ranih godina života. Djeca kojoj roditelji u najranijoj dobi, odnosno u prve dvije godine života, pružaju sigurnost, toplinu i obiteljsku bliskost, bit će sretni i zdravo razvijeni ljudi. 'Djeca koja u prve dvije godine života nemaju stalnu prisutnost roditelja i priliku za zdravo povezivanje s majkama, suočit će se kasnije u životu s nizom problema', pojasnio je dr. Gordon.

Kako bi se bebama pružila prilika za normalan razvoj, važno je da u prve dvije godine života vrijeme provode u društvu majki. Dr. Gordon kaže da majka uvijek treba biti blizu djeteta, odnosno uvijek u istoj prostoriji, kako bi dijete znalo da je tu, te na taj način razvilo osjećaj sigurnosti.

'Znam da mnogo majki brzo nakon poroda mora ići raditi jer su im financije potrebne za život, no briga o djetetu treba biti na prvome mjestu. Majke moraju znati da, kad prerano ostave djecu, ona vrlo brzo razvijaju strah od napuštanja koji će ih pratiti cijeli život', naglasio je dr. Gordon.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi