KANYE IH JE UZDRMAO

Adidas konačno odlučio što će napraviti s gomilom neprodanih tenisica Yeezy koje im zadaju glavobolje

12.05.2023 u 10:57

Bionic
Reading

Adidas, njemački gigant sportske odjeće, bio je u vrlo teškoj poziciji ne samo zbog popularnih tenisica Yeezy, već i zbog dionica otkako je brend prekinuo veze s kontroverznim glazbenikom i dizajnerom Kanyeom Westom

Zbog Westovih antisemitskih komentara krajem prošle godine Adidas se našao u nezavidnoj poziciji, a sad je poznato i kako će kompanija riješiti taj problem.

Adidas će tako prodati dionice Yeezyja, donirati prihode međunarodnim organizacijama i prodati dio robe iz svog ugašenog partnerstva s reperom Kanyeom Westom, najavio je izvršni direktor Adidasa Björn Gulden.

  • +4
Kanye West Izvor: EPA / Autor: ETIENNE LAURENT

Milijuni tenisica Yeezy u maloprodajnoj vrijednosti od 1,2 milijarde eura (1,3 milijarde dolara) trenutačno stoje u skladištu nakon što je obustavljena njihova prodaja. Njihova vrijednost na tržištu preprodaje naglo je porasla otkako ih je Adidas prestao proizvoditi, a cijena nekih modela više je nego udvostručena.

Obraćajući se investitorima u gradu Fürthu na jugu Njemačke nakon što je debakl doprinio prvom godišnjem gubitku tvrtke u 31 godinu, Gulden je rekao da tek treba utvrditi kada i kako će se nastaviti planirana prodaja.

'Ono što sada pokušavamo učiniti je prodati nešto od ove robe jer spaljivanje ne bi bilo rješenje', rekao je, dodajući da će prihod biti doniran međunarodnim organizacijama kojima je West, koji je promijenio ime u Ye 2021., naštetio svojim komentarima. Gulden je rekao da je tvrtka odlučila ne donirati tenisice kako bi izbjegla da dođu na tržište zaobilaznim putem.

'To je pametan i odgovoran potez', rekao je Ed Stoner, konzultant u industriji sportske odjeće koji je prethodno radio u Adidasu, dodajući da to 'ne samo da čuva integritet brenda, već i izbjegava krizu održivosti'.

Prodajom dijela dionica, tvrtka potencijalno minimizira gubitak od 700 milijuna dolara ove godine, ali nije jasno koliko će dionica biti prodano i koji će dio prihoda biti doniran. Ako se roba proda, Ye će imati pravo na prethodno dogovorene provizije - 15 posto prometa, prenose mediji.

Gulden je pak o Westu rekao i da 'koliko god bio težak, on je možda najkreativniji um u našoj industriji'. Glavni financijski direktor Adidasa Harm Ohlmeyer rekao je da interna istraga o navodnom lošem ponašanju Yea - uključujući prikazivanje pornografskog materijala, davanje antisemitskih komentara i uznemiravanje zaposlenica - nije potkrijepila optužbe. Međutim istraga je također zaključila da je reperovo čudno i ponekad neprikladno ponašanje dovelo do izazovnog radnog okruženja u Adidasu, rekao je Ohlmeyer, dodajući da je tvrtka u procesu implementacije mjera za sprječavanje pojave takvih problema u budućnosti.

Tužba pred njemačkim arbitražnim sudom, u kojoj Adidas traži odštetu od Yea, još je u ranoj fazi i nije utvrđen nikakav financijski iznos, rekao je Ohlmeyer.

Ye, odnosno Kanye West, zasad nije reagirao na zahtjev za komentar.

Inače, analitičari su ranije sugerirali da bi Adidas mogao ponovno lansirati popularne proizvode Yeezy pod drugim imenom, no od toga se na kraju odustalo.