APSURDNE ODLUKE

A tko to ima pravo na tijelo žene?

11.12.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Čini se da i u 21. stoljeću žena nije jedina koja polaže prava na svoje tijelo i životne izbore

Iako se čini da su se stvari u pogledu prava žene na vlastito tijelo pomaknule s mrtve točke, slučajevi poput onoga u kojemu glavnu ulogu ima poznati skijaš Bode Miller pokazuju da su to možda ipak puste želje i vjerovanja u iluzije. Dodatno zabrinjava činjenica da se cijela priča ne događa u nekoj nerazvijenoj zemlji trećeg svijeta nego u naprednoj, civiliziranoj i razvijenoj Americi.

Naime, gotovo nevjerojatno zvuči priča o skijaškoj zvijezdi i poželjnom neženji Bodeu Milleru koji je prošle godine upoznao Saru A. McKenna, bivšu pripadnicu marinaca i zanosnu plavušu, putem poznatog elitnog servisa za spajanje parova Kelleher International. Izlazili su svega mjesec i pol dana, ali je Sara ostala trudna. Kada je o tome obavijestila slavnog skijaša, on se ogradio porukom koju je ona kasnije pokazala cjelokupnoj svjetskoj javnosti – 'sama si donijela odluku koja je protivna mojoj želji'. Dakle, Bode Miller uopće nije bio zainteresiran za očinsku ulogu.

Baš u vrijeme kada je Sara zatrudnjela, Miller je upoznao Morgan Beck s kojom se i vjenčao. I ona je ubrzo ostala trudna, ali je, nažalost, doživjela spontani pobačaj. To se pokazalo kao prekretnica u životu slavnoga skijaša u kojemu su se odjednom pojavili očinski osjećaji pa se prisjetio svoje bivše trudne djevojke i poželio je ipak biti otac tom nerođenom djetetu.

No Sara A. McKenna u međuvremenu se preselila iz Kalifornije u New York kako bi završila školovanje. Takav potez Milleru se nije svidio pa ju je odlučio tužiti zato što je 'namjerno odvela nerođeno dijete u državu u kojoj su sudovi naklonjeniji ženama'. S takvim njegovim stavom složio se i jedan njujorški sudac što je omogućilo sudu u Kaliforniji da skrbništvo nad nerođenim djetetu dodijeli 36-godišnjem skijašu. Takva odluka digla je na noge sve američke organizacije koje se bave pravima žena. Njihovu višemjesečnu pravnu bitku svi su pratili s velikom pozornošću jer se još jednom pojavilo pitanje tko zapravo polaže prava na tijelo žene i njezine životne izbore. U slučaju McKenna – Miller očito je da je odlučujuću riječ imala država, a ne žena koja, prema mišljenju suda, nije mogla sama donijeti odluku o svojemu životu i mjestu gdje će se školovati. 

'Ispostavlja se da u 21. stoljeću trudna žena nema pravo donositi vlastite izbore, nego netko drugi to čini za nju. Ukratko, ona nema pravo na svoj život', čulo se iz organizacije za zaštitu ženskih prava. Miller i McKenna nedavno su se dogovorili oko zajedničkog skrbništva nad djetetom izvansudskom nagodbom, ali ostao je gorak okus u ustima zbog svih pitanja oko ženskih prava koja su isplivala na površinu. 

Slučaj Bodea Millera nije jedini koji je ove godine uzburkao svjetsku javnost. Tridesetpetogodišnjoj trudnoj Talijanki koja se nalazila u Velikoj Britaniji na stručnom usavršavanju liječnici su napravili carski rez a da je o tome uopće nisu obavijestili. Dijete su joj uzeli i dali na posvajanje, a sve na osnovi sudske odluke po kojoj je majka doživjela živčani slom te nije sposobna obavljati majčinske dužnosti. 

Cijeli slučaj pretvorio se u međunarodnu raspravu prvenstveno zbog sudske nadležnosti. Naime, talijanski sudovi smatraju da britanski sud nije imao pravo donijeti takvu odluku, ali u cijelom slučaju jedna stvar ostaje po strani – koji sud na svijetu ikada ima pravo donijeti takvu odluku bez da se posavjetuje s majkom u čijem tijelu se to dijete i nalazi. Ova dva slučaja pokazuju da smo, nažalost, još uvijek društvo u kojemu žena očito nema zadnju riječ kada je u pitanju njezino vlastito tijelo i njezini vlastiti životni izbori.