Sir i francuzi

7 stvari koje morate znati o francuskim sirevima

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dukat

Cijeli svijet voli sir, no nitko kao Francuzi!

Što trebate znati o francuskim sirevima? Najbolje ih je upoznati kušanjem, a u nastavku donosimo sedam zanimljivosti o francuskom nacionalnom blagu:

1. Francuzi jako vole i cijene sir – što dokazuje preko 250 vrsta koje se proizvode u više od 20 regija!

2. Francuski se sirevi rade od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka.

3. Dijele se u osam skupina znanih još i kao les huit familles de fromage (osam obitelji sira): svježi sirevi, meki sirevi s prirodnom korom, meki sirevi s ispranom korom, tvrdi prešani sirevi, prešani kuhani sirevi , kozji sirevi, plavi sirevi i topljeni sirevi.

4. Ako vam je to previše, možete ih dijeliti i u ove tri glave skupine: tvrdi, meki i plavi, odnosno s plemenitom plijesni.

5. Jedan od najpoznatijih francuskih sireva, camembert, prepoznatljivo pakiranje duguje transportu! Camembert je, prema nekim podacima, počela proizvoditi izvjesna Marie Harel još u 18. stoljeću u istoimenom normandijskom selu, a prema receptu jednog opata iz pokrajine Brie. Svjetsku slavu ovaj je sir počeo stjecati krajem 19. stoljeća, otkad se pakira u karakteristične okrugle drvene kutijice, koje mu tijekom transporta čuvaju svježinu i oblik. Tako je ubrzo prešao Atlantik i postao omiljen i u Americi.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dukat

6. Godišnje se u Francuskoj proizvede oko 1,8 milijuna tona sira, što odgovara količini od 57 kilograma svake sekunde!

7. Jedan od najpoznatijih plavih sireva, roquefort, prema legendi je nastao sasvim slučajno: u podnožju planine Combalou mladi je pastir uočio lijepu djevojku i potrčao za njom ostavivši svoj gablec u špilji. Kad se nakon nekoliko dana vratio u špilju, pronašao je jelo u novom obliku: pljesnivi kruh i sir prošaran zelenkasto-plavom bojom, poput mramora. Pojeo je sir i oduševio se okusom koji je stvorila plava plijesan Penicillium Roqueforti. Roquefortom se danas mogu označavati samo sirevi koji dozrijevaju u špiljama i podrumima u blizini mjesta Roquefort-sur-Soulzo, a njegovu proizvodnju još 1411. zaštitio je Karlo VI.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dukat

Roquefort, brie, le blue, camembert, emmental, creme de brie i creme de camembert te meki kozji sir iz sirarske obitelji President, najjače robne marke francuskih sireva u svijetu, svakodnevno uljepšavaju mnoga jela i druženja – u Francuskoj, ali i kod nas!

Ideje za jela s francuskim i drugim svjetskim sirevima čekaju vas na www.sirevi.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!