skrivene ljepote

5 razloga za posjet Hvaru

10.05.2019 u 14:48

Bionic
Reading

Otok po imenu Hvar je jedno od rijetkih odredišta na Jadranu koje nudi… baš sve

Ako tražite prikladnu destinaciju za relaksaciju vašeg umornog fizičkog tijela, buđenje zaspalog duhovnog bića ili jednostavno dobar triger koji će zapaliti iskru umjetničke kreativnosti i nanovno rođene životne inspiracije, otok Hvar je savršeno mjesto.

One od vas koji traže zabavu očekuju tako party klubovi, beach barovi i apsolutna nepredvidljivost života, od sumraka do zore. One koji traže kadar za savršenu Instagram fotku sa hashtagom #foodporn kao i sve iskrene ljubitelje dobre hrane čeka tradicionalna otočka kuhinja koja je ostala tradicionalna ili pak tradicionalna otočka kuhinja pretvorena u fine dining iskustvo, takva kakva bi razigrala maštu i najizbirljivijeg foodieja.

Kada tome pridodamo prirodu čija je ljepota s onoga svijeta a sretnim Hvaranima dana na dar; kada uključimo zanimljive mogućnosti za zgodne adrenalinsko-sportske akcije na kopnu i moru kao i sva skrivena wellness utočišta na otoku, kladimo se kako bi mogli vrlo lako pomisliti da savršenstvo ipak postoji, i da ste vi kao hvarski gost savršenstva dio.

Poklonite nam par minuta vašeg dragocjenog vremena da vam ispričamo neke zanimljive činjenice o Hvaru te tako bar donekle objasnimo zašto i Hrvati i stranci vole ovaj otok na način da mu se nakon ljubavi na prvi pogled često, uvijek iznova opčarani, vraćaju. Nemoguće je, naravno, spomenuti sve vrijednosti Hvara u tako kratkom tekstu, niti se može, na našu žalost, dočarati energija koja veže zemlju, more i ljude koji na otoku žive i koji na otok doplove. Ali možemo (i hoćemo) vam probati ispričati bar jedan mali dio te lijepe hvarske priče. Onaj energetski, ovisnički dio ćete jednoga dana, ako ste dovoljno sretni da budete hvarski posjetitelj, osjetiti i sami.

1. PREKRASAN JE

Od prvog pogleda i ulaska u luku, jasno je da je ovo poseban otok. Raznolikost sredozemne prirode, boje i mirisi rascvjetanog otočkog bilja. Vidikovci s kojih puca pogled na beskonačno plavetnilo mora i neba. Mozaik susjednih otoka i otočića. Duga povijest koju ćete osjetiti na svakom koraku. Da se ovdje radi o ljepoti koju vrijedi sačuvati i doživjeti najbolje svjedoči činjenica da Hvar ima 5 stavki na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

Gdje god da pođete očekuje vas nešto novo i zanimljivo za doživjeti.

Tu su prekrasna napuštena naselja poput Velog Grablja, redovi vinograda i mirišljave lavande, drevni maslinici, crkve i samostani okruženi otočkom prirodom. Tu su plaže na kojima je more toliko čisto da na trenutke djeluje prozirno. Tu su kamene zgrade i labirinti popločenih uličica koji odišu šarmom i duhom prošlih vremena. Prošetajte ulicama grada. Zaputite se u prirodu. Sjednite na terasu nekog od šarmantnih kafića i restorana. Doživite Hvar baš onako kako želite. A kad poželite sačuvati poneki trenutak za pamćenje ili ga pokazati svijetu, jedno je sigurno — kadrovi Hvara izgledaju savršeno čak i bez filtera.

2. EKSKLUZIVAN JE

Hvar nije samo otok sunca i mora, iako je more ovdje nevjerojatno čisto i primamljivo, a sunčanih dana ima više nego bilo gdje drugdje. Svjetska elita već ga je davno izabrala kao omiljeno odredište. U vrijeme sezone, na ulicama se lako može susresti poznata lica iz svih tokova života. Zbog toga je ponuda na otoku procvala i slijedi istančani ukus svojih posjetioca. Već je odavno poznato da niti jedno jahtaško krstarenje hrvatskom obalom nije potpuno bez pristajanja u hvarskoj marini. A kada zakoračite na kopno, očekuje vas luksuzni smještaj, vrhunski restorani, privatna usluga i raznovrsni sadržaji.

3. UKUSAN JE

Dalmatinski su specijaliteti meta svjetskih foodieja, a Hvar je poput izložbenog primjerka za sve najbolje što ta kuhinja nudi. Itekako ga vrijedi posjetiti u potrazi za gastronomskim užicima.

Iskoristite priliku i upoznajte se s lokalnom ponudom tradicionalnih jela, serviranih po domaći ili vješto prilagođenih fine dining konceptu. Ambijent je kao stvoren za uživanje. Udobno se smjestite, opustite i uživajte u pravoj gozbi za sva osjetila. Hvar je najpoznatiji po svojoj Gregadi. U osnovni recept idu samo svježa riba od kamena, krumpir, luk i vino. Kako svaka hvarska obitelj, svako naselje i svaki restoran ima svoju inačicu gregade, kompleksnost i okus ovog drevnog jela ovisi o tome gdje ga odlučite kušati.

Izbor restorana je šarolik, od tradicionalnih konoba do super luksuznih lokala, a ponuda jela uključuje najbolje od domaće i internacionalne kuhinje pa ćete bez problema pronaći nešto po svom ukusu. Nakon uživanja u specijalitetima s morskim plodovima, najsvježijoj prvoklasnoj ribi, slasnoj janjetini ili teletini ispod peke, lešadama, gregadama i domaćoj tjestenini, doživljaj zaokružite najpoznatijim hvarskim desertom — paprenjacima. Prepoznatljivi slatki keksići raznih oblika, ukrašeni kremom od šećera, postali su zaštitni znak Hvara.

Za razliku od ljutkaste zagrebačke inačice, kod njihove se pripreme uopće ne koristi papar. Hvarski su paprenjaci dobili ime po drevnom nazivu za sve začine.

4. EDUKATIVAN JE

Dva su glavna razloga zašto je Hvar postao žarište povijesti i galerija kulture u Hrvata.

Prvi je njegov primamljivi položaj, koji od davnina presijeca glavne pomorske puteve. Zbog toga su se za Hvar kroz povijest tukli Grci, Rimljani, Hrvati, Mlečani i Austrijanci, a svaki je narod ostavio trag svoje kulturne baštine, vidljiv na svakom koraku. Drugi je njegova nevjerojatna prirodna ljepota, koja je nadahnula umjetnike iz svih područja na neumorno stvaranje. Spomenimo samo impozantnu sakralnu arhitekturu, crkve, samostane i kapelice, ali i nematerijalnu baštinu poput procesije Za Križen.

Zavirimo u neka od najvažnijih djela hrvatske književnosti, pooput Hektorovićevog Ribanja i Lucićeve Robinje. Divimo se iznova delikatnoj Hvarskoj čipki od agave. Prisjetimo se da je baš ovdje počelo s radom prvo javno kazalište u Europi, još 1612. godine. Pregled hvarske baštine zaokružuju tri muzeja, sedam zbirki umjetnina i isto toliko galerija, smještenih u većim gradovima na otoku. Poput veličanstvenog muzeja na otvorenom, istražujući njegovih svega 300 kvadratnih kilometara, doživjet ćete pravu sliku raskoši kulture, povijesti i ljepote Hrvatske.

5. PRIVATAN JE

Na Hvaru ćete svakako i vidjeti i biti viđeni. Ali kada poželite predah u luksuzu privatnog smještaja, dobro je znati da vas čeka potpuni mir i privatnost blizu svih događanja, a daleko od znatiželjnih očiju. Agencija Villas Hvar s ponudom od preko 200 najljepših vila diljem otoka pomoći će vam pronaći onu koja je kao stvorena za vas.

Bilo da putujete sami ili u društvu, bilo da želite moderan luksuz ili dašak tradicije, lako je pronaći idealan smještaj u raskošnoj ponudi. Očekuju vas luksuzno uređena tradicionalna imanja, prekrasne vile i šarmantne kolibe, opremljene svime što možete poželjeti za vrijeme ljetovanja.

Na kojem god dijelu otoka poželite boraviti — u centru nekog od hvarskih gradova i sela ili u potpunoj osami, u ponudi Villas Hvara ćete pronaći dom daleko od doma točno po svom ukusu.

BONUS: FULL CONCIERGE SERVICE

Zašto ne biste uživali o odmoru bez razmišljanja o svakom detalju? Tko god ga je imao prilike doživjeti, posvjedočit će da se veliki dio pravog luksuza krije u potpuno bezbrižnom ljetovanju. Vi to svakako zaslužujete, a Villas Hvar nudi savršeno rješenje.

Zamislite Concierge Service kao svog stručnog i nenametljivog savjetnika i organizatora, od trenutka kada počinjete planirati putovanje, sve do odlaska. Prepustite svu brigu oko detalja putovanja poput kupnje karata za događanja na otoku, rezervacije stola u restoranu, čuvanja djece ili najma automobila. Ako biste radije ostali u privatnosti svog smještaja, kušajte Hvarske specijalitete kod kuće, uz profesionalnog kuhara koji će vam pripremiti pravu gozbu po narudžbi.

Kako god da ste zamislili odmor iz snova, full concierge service će vam ga omogućiti.

Više na www.villashvar.com