UNICEF

20 godina posvećenih promociji dojenja

31.07.2012 u 15:38

Bionic
Reading

Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja s temom Učeći iz prošlosti, planiramo budućnost posvećen je dosadašnjoj provedbi i učincima inicijative Rodilišta – prijatelji djece

Zahvaljujući aktivnostima u promicanju dojenja sve veći broj majki u Hrvatskoj doji svoju djecu. Tako je postotak isključivo dojene djece u dobi od rođenja do dva mjeseca 2010. godine bio 66,3 posto. Na žalost, postotak isključivo dojene djece se smanjuje s povećanjem dobi djece. Tako svega 15,9 posto djece u dobi do šest mjeseci ostaje isključivo dojeno. Ti podaci iz Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukazuju na potrebu da se cijela zajednica u većoj mjeri angažira oko dojenja, a ne samo zdravstvo, rečeno je na konferenciji za novinare koja je danas održana u UNICEF-u u povodu Međunarodnog tjedna dojenja koji se obilježava od 1. do 7. kolovoza. O važnosti isključivog dojenja u prvim mjesecima

djetetovog života govore istraživanja prema kojima je ono najbolji izbor za majku i novorođeno dijete.

Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja s temom Učeći iz prošlosti, planiramo budućnost posvećen je dosadašnjoj provedbi i učincima inicijative Rodilišta – prijatelji djece. Hrvatska je bila jedna od prvih zemalja koje su se priključile toj globalnoj inicijativi, već 1993. godine. Ujedno, Međunarodni tjedan dojenja obilježava i 10. rođendan Globalne strategije UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije za prehranu djece i novorođenčadi. U protekla dva desetljeća značajno je poboljšana kvaliteta skrbi u hrvatskim rodilištima, kao i podrška majkama u uspostavi dojenja nakon izlaska iz rodilišta. Sva rodilišta u Hrvatskoj su se uključila u inicijativu Rodilišta - prijatelji djece, a do sada ih je 22, od ukupno 31, steklo taj prestižan naziv. Godišnje se u tim rodilištima rađa više od 30 tisuća djece, odnosno dvije trećine od ukupnog godišnjeg broja novorođene djece u Hrvatskoj, koja dobivaju najbolju skrb koju rodilište može ponuditi. Inače, taj prestižan naziv danas nosi i više od 20 tisuća rodilišta širom svijeta. Uspješnost provedbe programa Rodilišta - prijatelji djece u Hrvatskoj nedavno je potvrdio i najpoznatiji svjetski znanstveni časopis za dojenje Journal of Human Lactaction, koji je u zadnjem broju uvrstio upravo hrvatska iskustva u promicanju dojenja uz bok singapurskim, švedskim, engleskim i američkim.

O provedbi programa Rodilišta - prijatelji djece u Hrvatskoj i ostalim aktivnostima za promicanje dojenja u Hrvatskoj govorili su Đurđica Ivković, programska voditeljica UNICEF-a u Hrvatskoj, dr. Sanja Predavec iz Ministarstva zdravlja, mr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr.med., neonatologinja rodilišta Sveti Duh. te prof.dr. Josip Grgurić, koordinator programskih aktivnosti Rodilišta - prijatelji djece.

'UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravlja nastavlja aktivnosti za humanizaciju rodilišta i promicanje dojenja te očekujemo da će uskoro sva rodilišta u Hrvatskoj, njih 31, nositi naziv Rodilište - prijatelj djece te da će uspješno održavati taj prestižan status', istaknula je Đurđica Ivković.

Kako bi ispunilo uvjete za dobivanje tog naziva, rodilište treba dokazati da je uspješno primijenilo svih 10 koraka za uspješno dojenje te poštivati odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko. Taj status nije trajan, jer se rodilišta ponovno ocjenjuju svake tri godine, pa su tako od stjecanja tog naziva ponovno ocijenjeni riječko, vukovarsko, dubrovačko i rodilište Sveti Duh u Zagrebu.

Program je doveo do daljnje humanizacije hrvatskih rodilišta. Tako je još prije 15 godina u hrvatskim rodilištima bila uobičajena praksa da se djeca i majke odvajaju odmah po porodu, dok su danas u skoro svim rodilištima stvoreni uvjeti za zajednički boravak majki i djece, tzv. rooming in. Iznimno je važno da majke nakon izlaska iz bolnice dobiju odgovarajuću podršku okoline kako bi uspješno nastavile dojenje, a upravo zbog toga je osnovana 121 grupa za potporu dojenju u cijeloj Hrvatskoj. Kako bi se potaknulo produljeno dojenje djece, UNICEF je pokrenuo i program Savjetovališta za djecu - prijatelji dojenja, koji omogućuje majkama da u pedijatrijskim te ordinacijama obiteljske i opće medicine dobiju savjete i informacije o optimalnoj prehrani djeteta. Trenutačno u Hrvatskoj postoji osam takvih savjetovališta. Savjete o dojenju majke mogu odnedavno dobiti i putem savjetovališta Telefončić na broju 01/ 4850 - 555 ili putem e-pošte na info@telefoncic.hr. Radi se o prvom Savjetovalištu za rani razvoj djece koje je nastalo u sklopu UNICEF-ove akcije Prve 3 su najvažnije.

Globalnu strategiju za prehranu dojenčadi i male djece pokrenuli su Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF 2002. godine. Ona daje smjernice o tome kako štititi, promicati i podržavati isključivo dojenje u prvih šest mjeseci i daljnje dojenje tijekom dvije ili više godina u kombinaciji s odgovarajućom prehranom. Prema UNICEF-ovom Izvještaju o stanju djece u svijetu iz 2011. godine, samo 32,6 posto od ukupno 136,7 milijuna novorođene djece u svijetu godišnje isključivo je dojeno u prvih šest mjeseci života.