'klown'

ZPC najavljuje autorsku predstavu Matee Bilosnić: riječ je o hibridu suvremenog plesa, klaunerije, kabareta i pop koncerta

27.11.2021 u 23:25

Bionic
Reading

Bilosnić je prošlogodišnja dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju koreografiju

Klown je multimedijska plesna predstava autorice i izvođačice Matee Bilosnić. Na temelju arhetipskih figura dvorske lude i klauna, Bilosnić stvara autentičnu scensku osobnost, neoklauna koji spaja elemente suvremenog plesa, klaunerije, kabareta i pop-koncerta.

Zaigrano i virtuozno izvodeći tekst, glazbu i pokret, Klown propituje granice između stvarnosti i virtualnosti. Zabavljajući sebe i publiku, Klown se bavi utjecajem društvenih mreža na mentalno zdravlje pojedinca, problematikom umjetne inteligencije, digitalnom revolucijom te otvara pitanja o svijesti i istini. U ovoj emotivno nabijenoj izvedbi, Klown traži smisao svojeg postojanja pozivajući publiku da učini isto. Nakon premijere na festivalu Monoplay 2020. godine, niza gostovanja u Hrvatskoj, uključujući i ono na Tjednu suvremenog plesa, Klown ponovno gostuje u Zagrebu 30. studenog i 1. prosinca u Zagrebačkom plesnom centru. Ulaznice za izvedbe moguće je rezervirati putem web stranice Zagrebačkog plesnog centra.

Klown Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Srđan Babić

Matea Bilosnić je multimedijalna umjetnica s bazom u suvremenom plesu i kazalištu. Diplomirala je na Salzburg Experimental Academy of Dance u Austriji, nakon čega djeluje u Sloveniji kao članica plesnog ansambla EnKnap s kojim dijeli grupnu Župančićevu nagradu za doprinos u kulturi gradu Ljubljani. Članica je Zadarskog plesnog ansambla, dio produkcijskog tima Stream Zadar edukativne platforme i selektorica i koordinatorica Monoplayja – Festivala suvremenog plesa. Za svoj koreografski rad 2020. nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta za predstavu Gozd – danse macabre u produkciji Zadarskog plesnog ansambla. Kao koreografkinja i oblikovateljica scenskog pokreta surađuje s mnogobrojnim kazalištima u Hrvatskoj. Uz svestranu Mateu Bilosnić, koja osim koreografije i izvedbe potpisuje i glazbu, tekst i kostim, autorski tim čine još i kazališni redatelj Hrvoje Korbar kao dramaturg izvedbe, vizualni umjetnik Josip Kresović Naonar koji potpisuje scenografiju i grafički dizajn, asistentice koreografkinje Nataša Kustura i Patricija Gospić i oblikovatelj svjetla Saša Fistrić. Predstava je nastala u produkciji Zadarskog plesnog ansambla, premijerno je izvedena na festival Monoplay 2020. godine, jedinom festivalu u Hrvatskoj posvećenom solo izvedbi koji se tradicionalno održava krajem kolovoza upravo u Zadru. Izvedba je nastala uz potporu Ministarstva kulture i Zaklade Kultura Nova.