za roman 'putujuće kazalište'

Zoranu Feriću uručena Književna nagrada Stipana Bilića-Prcića

14.12.2022 u 11:09

Bionic
Reading

Književna nagrada Stipan Bilić-Prcić Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dodijeljena je u utorak Zoranu Feriću za knjigu Putujuće kazalište, koju je Razred za književnost HAZU-a ocijenio impresivnom sagom koja potvrđuje vrhunski domet hrvatske književnosti

Na svečanosti u Knjižnici Akademije predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU-a akademik Zvonko Kusić istaknuo je kako je riječ o nagradi kroz koju dodjeljuje jedna od najbogatijih i najbolje organiziranih znanstvenih Zaklada u Hrvatskoj, ugrađena u temelje postojanja HAZU-a, čiji je najveći donator Stipan Bilić-Prcić po kojemu je nagrada i dobila ime.

Fond Zaklade iznosi oko 50 milijuna kuna, a godišnja književna nagrada laureatu donosi 50 tisuća kuna. Zoran Ferić sedmi je dobitnik te nagrade, istaknuo je Kusić, a dosadašnji su dobitnici Milko Valent, Anka Žagar, Helena Sablić Tomić, Julijana Adamović, Borben Vladović i Lucija Ljubić.

Knjigu "Putujuće kazalište" opisao je kao impresivnu sagu o obitelji i povijesti iz pera jednog od najznačajnijih suvremenih hrvatskih prozaika, kojom on potvrđuje vrhunski domet domaće književnosti.

Odluku o dodjeli nagrade Zoranu Feriću donio je Razred za književnost HAZU-a. Predsjednik Razreda Pavao Pavličić napomenuo je kako je specifičnost nagrade to što ona nema žirija – njezin je žiri cijeli Razred za književnost. Svake se godine dodjeljuje drugom književnom žanru, a ove je godine na redu bila proza.

"Najviše nas je prilikom susreta s Ferićevim djelom obuzela dijelom činjenica da u sebi objedinjuje dvije važne teme koje dominiraju našim vremenom. Jedna je tema obitelji, a druga je tema povijesti, a ova knjiga govori o obitelji u povijesti i povijesti u obitelji", objasnio je Pavličić. Pohvalio je i Ferićevo stilsko umijeće te poručio kako Razred tu nagradu daje "autoru koji ne samo da je nešto postigao, nego autoru koji će još nešto postići, koji je sad u punoj snazi".

Ferić je zahvalio na nagradi koja mu je, kako je rekao, posebno važna zato što je nastala iz donacije i koja se dodjeljuje unutar Akademije, "koja je isto tako, prije puno godina nastala iz jedne velike donacije i zaslugom Jurja Strossmayera". Istaknuo je kako je izuzetno važno na ovakav način podsjećati koliko su važne donacije i naglašavati ideju općega dobra koje iza njih stoji, "kao i svijesti da su kultura i književnost to opće dobro", a ova nagrada, kako je rekao, "pokazuje dobru volju ljudi koji su spremni ulagati u kulturu i znanost i u opće dobro, čega mislim da nam danas jako nedostaje".

Knjiga "Putujuće kazalište" objavljena je 2020. u izdanju V.B.Z.-a. Autor je zahvalio svojem dugogodišnjem uredniku Dragi Glamuzini na prijateljstvu i suradnji. Ova knjiga zahvaća 100 godina hrvatske povijesti i jednako toliko godina povijesti moje obitelji, kazao je, a riječ je o autofikcijskom romanu koji obuhvaća velik broj stvarnih ljudi.

"Zagrabio sam duboko, čak do jednog čukundjeda, koji mi je kroz pisanje romana postao nekako puno bliži. Kad se uzima tako veliko vremensko razdoblje i kad je toliko likova, na vidjelo izađu svakakve individualne pričice. Oni su stvarni ljudi, koji imaju svoja prava imena i prave sudbine, a to što su jeli 1918. u jedan utorak, to sam izmislio", rekao je Ferić.

Zoran Ferić (1961.) diplomirao je jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i od 1994. godine radi kao profesor hrvatskog jezika u zagrebačkoj XVIII. gimnaziji. Priče objavljuje u časopisima i novinama od 1987. godine. Knjige su mu prevedene na desetak jezika. Od 2018. predsjednik je Hrvatskog društva pisaca.