4. OŽUJKA

'Zlatni kipići' u Zagrebačkoj filharmoniji

02.03.2016 u 11:23

Bionic
Reading

Proslavljeni američki skladatelj i dirigent Leonard Bernstein, kojeg svijet pamti po prekrasnim melodijama koje su obilježile cijelu jednu generaciju i učinile 'Priču sa zapadne strane' planetarno popularnom, konačno je dobio svoje mjesto na repertoaru jedne glazbene kuće - Zagrebačke filharmonije

Slučajnost ili pametni potez -  kad smo već u tjednu Oscara, nije uzgred spomenuti da je upravo mjuzikl 'Priča sa zapadne strane' ponosni vlasnik rekorda po broju osvojenih zlatnih kipića (njih čak deset), koji drži još od 1957., kad je i snimljen. 

Zagrebačka filharmonija na koncertu u petak izvest će dva značajna djela iz bogatog Bernsteinovog opusa - 'Simfonijske plesove' iz 'Priče sa zapadne strane' te ariju 'Blistaj i budi bezbrižna' iz operete 'Candide'. Pod čudesnim Bernsteinovim skladateljskim perom čak je i jedno Voltairevo filozofsko djelo postalo naširoko popularno na brodvejskim daskama koje život znače.  
   
Pod ravnanjem budućeg šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije - mladog, tehnički preciznog Austrijanca iz Mozartovog grada, Davida Danzmayra, Bernsteinova djela dobit će novi 'glanc', a solistički će nastupiti i naša mlada te uspješna sopranistica Ilijana Korać Teklić. Za kraj izvest će još jedno rijetko izvođeno djelo – 'Tako je govorio Zaratustra' Richarda Straussa. Inače, i danas vrijedi to da je početak ove kompozicije jedan od najgenijalnijih početaka neke kompozicije u povijesti glazbe, stoga valja čuti zašto ga nitko nije uspio nadmašiti do današnjih dana.

Da se ovotjedni koncert ne smije propustiti, govori i činjenica da je ostalo još jako malo karata. Stoga, svi pravac blagajne Zagrebačke filharmonije ili klik miša na www.ulaznice.hr