23. rujan

ZKM započinje novu sezonu premijerom predstave '12. NOĆ ili kako hoćete'

08.09.2023 u 14:28

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih kao prvu premijeru u novoj sezoni najavljuje predstavu '12. NOĆ ili kako hoćete' Grzegorza Jarzyne i Romana Pawłowskog po motivima drame Williama Shakespearea, koja će se održati u subotu, 23. rujna

Predstava je nastala u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama u sklopu kojih je premijerno izvedena 21. srpnja.

Kako ističu iz kazališta, redatelj Jarzyna Shakespeareovu komediju zabune "Na tri kralja ili kako hoćete" postavlja iz perspektive rodnih uloga. U njegovoj interpretaciji renesansna komedija postaje "suvremena priča o ljubavi koja prelazi granice spolova i spolnih preferencija, mijenjajući sve i svakoga te govori o rodnim ulogama i njihovu utjecaju na međuljudske odnose".

Kroz predstavu se, dodaju, postavljaju pitanja poput onoga što je seksualnost, definira li spol ljubav i želju, koliko smo sposobni iskoračiti iz društvenih uloga koje je kultura stvorila u nama te pretvara li se sloboda koju su naše zemlje izborile u posljednjem desetljeću 20. stoljeća u slobodu pojedinaca da biraju tko su.

Predstava je smještena u luksuzni hotel Iliriju u ljetovalištu kamo na vikend stiže aristokratski par sa svojim pomoćnicima i prijateljima, a svrha je putovanja spasiti brak u krizi. No, kad se u hotelu pojavi nebinarna djevojka Viola, planovi para izmaknu kontroli.

U predstavi glume Dado Ćosić (Olivio/Olivija), Anđela Ramljak (Orsina/Orsino), Mia Melcher (Violx/Cesario), Katarina Bistrović Darvaš (Malvolia) te Petra Svrtan, Mateo Videk, Barbara Prpić, Doris Šarić Kukuljica,Toma Medvešek i Ivana Starčević.

Autori teksta su Grzegorz Jarzyna i Roman Pawłowski, kostimografkinja Anna Axer Fijalkowska, scenografiju potpisuju AAFGJAP, oblikovanje svjetla Aleksandr Prowalinski, a autor videa je Ivan Marušić-Klif.

Glazbu i oblikovanje zvuka potpisuju Marko Levanić i Ivana Starčević, scenski pokret Šimun Stankov, a dramaturgiju Roman Pawłowski. Tekst je s poljskog prevela Jelena Kovačić.

Grzegorz Jarzyna poljski je kazališni redatelj koji režira klasične drame reinterpretirane na inovativan način, adaptacije poznatih europskih romana, suvremeno europsko dramsko pismo, kao i opere.