'FOLK ACTS'

ZKM priprema predstavu o turbo folk kulturi

10.05.2016 u 16:27

Bionic
Reading

U Zagrebačkom kazalištu mladih u tijeku su pripreme za premijeru nove predstave 'Folk Acts' koja će se održati u petak, 13. svibnja, u 22.30 sati u Foyeru Kazališta

Predstava je autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec za glumicu Natašu Dangubić te kafansku pjevačicu Višnju Vitas. Dvije izvođačice na sceni suprotstavljaju različite medije, različita iskustva i intimne svjetove koji nastaju iz prakse bavljenja vlastitim poslom.

Višnja Vitas je, kao kafanska pjevačica, preko 30 godina svaku noć pjevala u kultnom zagrebačkoj kafani na rubu grada, a u predstavi 'Folk Acts', zajedno s glumicom Natašom Dangubić, progovorit će o svom pristupu radu i generacijama koje su uz nju, u noćnom klubu, stasale.

'Folk Acts neće se baviti moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture, niti želi kolonizirati turbo folk izvedenice u posvećeni, intelektualni prostor teatarske, crne kutije. Želja nam je proučiti i usporediti tjelesne i značenjske procedure i jednog i drugog žanra, njihove receptivne učinke te subvertirati semantički siguran teritorij stereotipa i jednog i drugog žanra. Sam naziv ukazuje na bavljenje politikama izvedbe. Engleski prijevod riječi 'Folk', možemo okarakterizirati kao 'narod', dok 'Acts' možemo prevesti kao 'činove', terminološku odrednicu dramskog teatra, ali i kao glagol 'činiti'. Politička oštrica sadržana je i u mogućem prijevodu 'događanje naroda', koje je u projektu svedeno na pretumbavanje postavki izvedbe roda u kazalištu i izvedbe tijela i roda u folk glazbi', ističu redatelj Saša Božić i koreografkinja Petra Hrašćanec.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, oblikovatelj zvuka je Damir Šimunović, oblikovatelj svjetla Marino Frankola, inspicijentica Milica Kostanić, a producent Mario Gigović. Ujedno, predstava je njegov diplomski ispit na Odsjeku produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti pod mentorstvom Darka Lukića.

Predstava nastaje u koprodukciji ZKM-a, kazališne grupe De Facto i Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Folk Acts je druga u nizu produkcija kazališne grupe De Facto kao dio višegodišnjeg istraživanja odnosa između izvođača i publike pod nazivom 'On entertainment'.

Nakon premijere, 13. svibnja, sljedeće izvedbe su na rasporedu 14., 15., 17., 18., i 20. svibnja u 22.30 sati u ZKM-u.