javni poziv

ZKM predstavio tri pobjednice projekta 'Skriveni glasovi iz sjene pandemije'

16.03.2023 u 15:28

Bionic
Reading

Kristina Kegljen, Katja Gorečan i Tijana Grumić ravnopravne su pobjednice natječaja Skriveni glasovi iz sjene pandemije, a njihovi će dramski tekstovi biti izvedeni u formi omnibusa u režiji Selme Spahić, izvijestilo je Zagrebačko kazalište mladih

Na javni poziv projekta "Shadow Pandemic: Hidden Voices / Skriveni glasovi iz sjene pandemije" stiglo je 69 dramskih tekstova, a stručni žiri odabrao je tekstove Kristine Kegljen "Pod suknjom", Katje Gorečan "Aktivistke" i Tijane Grumić "Svet zaslužuje kraj sveta".

Iz ZKM-a napominju da su javni poziv kao partneri i producenti raspisali Zagrebačko kazalište mladih, Slovensko narodno kazalište Maribor - Festival Boršnikovo srečanje i Beogradsko dramsko pozorište, a bio je otvoren isključivo za autorice.

U žiriju su bili Vilma Štritof i Rok Andres (SNG Maribor - Festival Borštnikovo srečanje), Biljana Srbljanović i Tanja Šljivar (BDP) te Selma Spahić i Ivana Vuković (ZKM).

Svaki od odabranih tekstova biti će honoriran u bruto iznosu od 4.400 eura, odabrani tekstovi bit će prevedeni na engleski, objavljeni u online obliku, a predstavu u formi omnibusa režirat će Selma Spahić. Predstave će biti izvedene u Zagrebu, Beogradu i Mariboru.

Drama "Pod suknjom" Kristine Kegljen donosi priču o majci i kćeri u kontinentalnom ruralnom prostoru, a u njemu "autorica stvara poetičan svijet ženske emancipacije, ali ironično izolirane, u stalnoj atmosferi noćne more koja protagonistkinjama može i odmoći i pomoći", istaknuo je žiri u obrazloženju, dodavši da se tekst izdvaja po zaigranosti formom i pomaknutom perspektivom na zadanu temu.

Tekst "Aktivistke" Katje Gorečan, ističe žiri, "precizno detektira i imenuje temeljna stanja i teškoće mlade generacije žena te propituje njihovu društvenu lokaciju". Tekst je, dodaje, oslobođen klasične dramske forme, a u njemu autorica uspostavlja isprepletenu trilogiju između Mlade spisateljice, Mlade dramatičarke i Mlade djevojke.

Tijana Grumić u tekstu "Svet zaslužuje kraj sveta", stoji u obrazloženju, stvara kazališnu, izvedbenu situaciju, 'svijet' koji dolazi svome kraju, kao i naš svijet, naša predapokaliptična, kasnokapitalistička realnost koju predstavlja i s kojom je u dijalogu.

Iz ZKM-a napominju da se natječaj temelji na širokoj temi o zlostavljanim i zanemarenim ženama tijekom pandemije Covid-19, a sufinanciran je sredstvima Kreativne Europe uz financijsku potporu Europske komisije.