okrutna i nježna

ZKM i tportal vas vode na predstavu 'Svjetlo pada'

18.04.2023 u 15:19

Bionic
Reading

Drama Svjetlo pada autora Simona Stephensa, jednog od najvažnijih suvremenih britanskih dramatičara, imala je do sada brojna uprizorenja na najvećim europskim pozornica. Njezina snaga krije se u svima bliskoj i intrigantnoj temi obitelji i snazi krvne veze koja je za Stephensa transcendentalna i gotovo ljekovita, bar na kraju kada sve osobne drame i padovi izblijede na svjetlu života koji se gasi

Ovo je prva izvedba neke Stephensove drame u Hrvatskoj, u režiji Janusza Kice, s čijim se redateljskim senzibilitetom dramski rukopis ovog teksta iznimno dobro poklapa.

Drama Svjetlo pada, okrutna i nježna, istodobno je i prikaz jedne disfunkcionalne obitelji rasute po sjeveru Engleske i duboka meditacija o smislu života koji najjače bljesne u blizini smrti. Radnju pokreće unutarnji dijalog sa samom sobom žene od pedesetak godina, u trenutku u kojem iznenada umire od moždanog udara, trenutku koji se potom izmiče iz vremenskog slijeda i povezuje situacije u kojima se nalaze njezine dvije kćeri, sin i muž. A ona im, u tom izmaknutom trenutku, može svjedočiti, pa čak i reći ono što je ostalo neizgovoreno i nezavršeno. Eliptične, paralelne, scene i dijalozi vode do preciznih psiholoških profila, u samu srž transgeneracijske traume, uz gorki humor i hrabru nadu u zalječenje, bez imalo patetike i suvišnih riječi.

U predstavi glume: Doris Šarić Kukuljica, Sreten Mokrović, Lucija Šerbedžija, Mia Melcher, Vedran Živolić, Ugo Korani, Adrian Pezdirc, Nataša Dangubić, Petra Svrtan, Ivan Pašalić.

Trailer predstave pogledajte OVDJE.

Čitatelje tportala nagrađujemo s 2x2 ulaznice za izvedbu 27. travnja i 2x2 ulaznice za izvedbu 28. travnja. Dobitnici su Mate Šola, Stjepan Valent, Tamara Štrok Krznar i Mirna Konevski.

Prilikom prijave na nagradnjaču pristajete na to da ZKM može koristiti vaše podatke u marketinške svrhe.