16. STUDENOGA

'Zimska braća' i 'Cambria' u dugometražnoj konkurenciji ZFF-a

16.11.2017 u 11:43

Bionic
Reading

Zagreb Film Festival 16. studenoga u konkurenciji dugometražnog igranog filma predstavlja još dva filma - 'Zimska braća' islandskog redatelja Hlynura Pálmasona i 'Cambria' talijanskog redatelja Jonasa Carpignana

Film 'Zimska braća', koji će zagrebačkoj publici nakon projekcije predstaviti njegova producentica Julie Waltersdorph Hansen, smješten je u hladnu dansku zabit.

Opisan kao 'atmosferična pripovijest o ljubavnom trokutu i rivalstvu koje eskalira do neviđenih razmjera', film donosi priču o dva potpuno različita brata.

Jedan od njih je neprilagođeni čudak kojeg sumještani prihvaćaju samo zbog društvenijeg i zgodnijeg brata. U slobodno vrijeme proizvodi ilegalnu i zdravstveno upitnu rakiju od ukradenih tvorničkih kemikalija, no uskoro ga optuže da je njome otrovao jednog radnika.

Osim toga nevolje ga čekaju i na ljubavnom planu - djevojka u koju se zaljubio odabrala je njegovog brata i sve to polako ga dovodi do gubitka kontrole.

Dugometražni prvijenac Islanđanina koji se školovao na Danskoj filmskoj školi, na festivalu u Locarnu osvojio je niz priznanja, uključivši Leoparda za najboljeg glumca (Elliott Crosset Hove) i nagradu Europa Cinemas Label.

Osim režiju, Palmason u filmu potpisuje scenarij i produkciju što je mu je, po njegovim riječima, bitno kao umjetniku, kako bi projekt išao u pravome smjeru.

Redatelj će imati priliku sudjelovati i u jednom od idućih glavnih natjecateljskih programa ZFF-a, s obzirom da radi na svom drugom dugometražnom filmu koji će se zvati 'Bijeli, bijeli dan'.

Svoj budući film najavljuje kao 'dramu s misterijom' i priču o ljubavi i mržnji. Prvu scenu počeli su snimati prije godinu i pol, no kako im treba dvije godine za nju, glavni dio snimanja kreće krajem idućeg ljeta.

U filmu 'Cambria' Jonasa Carpignanoa radnju također pokreće bratski odnos. U središtu je četrnaestogodišnjak  koji je odavno prestao biti dijete - pije, puši i jedan je od rijetkih koji se lako snalaze između različitih etničkih skupina u susjedstvu, od lokalnih Talijana do afričkih imigranata i Roma, kojima i sam pripada.

Posvuda slijedi starijeg brata koji ga podučava vještinama preživljavanja na ulicama grada, no kada on nestane mora napraviti neke važne promjene i odlučiti je li doista spreman postati muškarcem.

Taj talijanski kandidat za Oscara svojevrsni je nastavak  prvog filma Carpignanoa, redatelja koji živi u SAD-u i Italiji,  'Mediterraneo', prikazanog na ZFF-u prije dvije godine, u sklopu Dana LUX filma.

Izvršni producent filma je Martin Scorsese, a u programu 15 dana autora u Cannesu osvojio je nagradu Europa Cinemas Label.

Odrastanje, mafijaška priča i ljubavni problemi imigranta

U programu Velikih 5 prikazat će se njemački film 'Centar moga svijeta' Jakoba M. Erwe, 'zabavna i vrckava priča o odrastanju i otkrivanju strasti'.

Riječ je o adaptaciji istoimene knjige, prvog romana za mlade koji je ušao na popis bestsellera njemačkog tjednika Der Spiegel.

Film prati sedamnaestogodišnjaka koji nakon povratka kući iz ljetnog kampa, primjećuje da je odnos između njegove majke i sestre blizanke zahladio i pokušava otkriti zbog čega.

Zadnje dane ljeta provodi u društvu prijateljice Kat, no kada u školu dođe novi učenik zaljubljuje se u njega što izazove ljubomoru prijateljice.

Teret problema u obitelji, s prijateljima i prvom ljubavlju brzim ga korakom guraju u neizbježno sazrijevanje i rastanak s djetinjstvom.

Jakob M. Erwa austrijski je redatelj čiji je prvi film 'Heile Welt' osvojio je nagradu za najbolji film na Festivalu austrijskog filma Diagonale i prikazan je na brojnim međunarodnim festivalima.

Program Ponovno s nama donosi priču inspiriranu istinitim događajem - 'Sicilijansku bajku' redateljskog dvojca Fabija Grassadonije i Antonija Piazze, smještenu u malo sicilijansko selo gdje nestaje mladi sin mafijaškog ubojice koji je počeo surađivati s policijom.

Kolegica iz razreda koja je zaljubljena u njega, odbija prihvatiti njegov misteriozni nestanak, pobuni se protiv 'kodeksa tišine' koji vlada otokom i ponire u mračni svijet kriminalnog podzemlja koji ga je progutao.

'Taj je žanrovski spoj trilera i gotičke bajke mračna i nadnaravna priča o gubitku nevinosti i kritika prestrašenog društva otupjelog na okrutnu kriminalom zatrovanu svakodnevicu', ističe se u opisu filma.

Film 'Rita' redateljskog dua Grassadonije i Piazze proglašen je najboljim kratkim filmom na osmom ZFF-u, a prije tri godine na zagrebačkom je festivalu prikazan i njihov cjelovečernji prvijenac, film 'Salvo' za koji su na Tjednu kritike u Cannesu osvojili Grand Prix.

Švedsku kinematografiju u četvrtak u programu 'Moj prvi film' predstavlja film 'Jalla! Jalla!' Josefa Faresa o dvojici najboljih prijatelja, zaposlenika gradske službe za održavanje parkova

Kao i sam redatelj jedan od glavnih likova je porijeklom iz Libanona. Zaljubljen je svoju djevojku Šveđanku koju tek treba upoznati sa svojom tradicionalnom obitelji, što otežava i činjenica da ga čeka dogovoreni brak s Libanonkom. Njegov prijatelj za to vrijeme muku muči s potencijom, no boji se otići kod liječnika.

Prije filma 'Jalla! Jalla!', u kojemu glume članovi njegove obitelji, otac, majka, sestre, baka i mnogi drugi,  Fares je s prijateljima snimio pedesetak kratkih filmova u kojima su specijalne efekte improvizirali sami te je tako zaradio i nadimak 'kralja niskobudžetnih filmova'.