Dokumentarac o žilet-žici

'Žica' u Dokukinu KIC, Tuškancu i ostalim nezavisnim kinima diljem Hrvatske

02.06.2022 u 12:17

Bionic
Reading

Nakon projekcije u Dokukinu KIC, u četvrtak, 2. lipnja, održat će se razgovor u kojem će sudjelovati redateljica filma Tiha K. Gudac i Antonia Pindulić iz Centra za mirovne studije

Dokumentarni film Tihe K. Gudac 'Žica' vraća nas dosta drugačiji političko-sigurnosni krajolik u vrijeme izbjegličke krize 2015. godine kada ruke Europe nisu bile toliko otvorene. Dokumentarac donosi priču o žilet-žici urezanoj na hrvatsko-slovenskoj granici u kanjonu rijeke Kupe, na samoj zadnjoj liniji schengenske zone', navodi se u priopćenju.

Film je premijerno prikazan na ZagrebDoxu, na kojem je nagrađen priznanjem Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, a o njegovom dosegu puno govori što je na posebnoj audijenciji u Vatikanu usmjerenoj integraciji emigranata predan Papi Franji. Uvid je to u društvene promjene uvjetovane političkim odlukama i implikacije koje ono ima za lokalne zajednice.

Nakon prve projekcije u Dokukinu KIC u četvrtak 2. lipnja održat će se razgovor u kojem će sudjelovati redateljica filma Tiha K. Gudac i Antonia Pindulić iz Centra za mirovne studije. Moderatorica je novinarka Ivana Perić. Žica daje uvid u društvene promjene uvjetovane političkim odlukama. Slovenija je žicu postavila kako bi spriječila 'nadiranje' ilegalnih migranata u Europsku uniju, a Hrvatska je tako postala tampon zona za priljev izbjeglica koje dolaze iz BiH na putu do zapadne Europe.

Intimističkim uvidom u skriveni život ilegalnih migranata koji prolaze balkanskom rutom film gledateljima približava i manje poznate realnosti koje se odvijaju na tlu i granicama Hrvatske. Postavljena žilet-žica pokazala se potpuno neučinkovitom i nije spriječila ilegalne migracije, ali je zato ostavila teške posljedice po okoliš i život ljudi ovog pograničnog područja.

Riječima redateljice Tihe K. Gudac: 'Sama žica golem je problem za one koji žive uz nju; za ljude, životinje i kompletan ekološki sustav u koji je postavljena jer je obustavila prirodne migracije i onemogućila pristup vodi, a ne rješava apsolutno ništa. Žica bi morala biti uklonjena po najbržem mogućem postupku jer je golemi simbol novog lica Europe koja ponovno diže zidove i ruši mostove, i to bi trebalo brinuti cjelokupno europsko društvo'.