počinje 8. studenog

ZFF: U konkurenciji i filmovi nominirani za debitantske nagrade EFA-e

11.10.2020 u 18:19

Bionic
Reading

U konkurenciju ovogodišnjeg, 18. Zagreb Film Festivala, koji počinje 8. studenog, uvrštena su i dva ostvarenja nominirana za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji European Discovery 2020 – Prix FIPRESCI, koja se dodjeljuje najboljem debitantu

To su francuski film 'Gagarin', dugometražni prvijenac Fanny Liatard i Jérémyja Trouilha te bosanskohercegovački 'Puni mjesec' Nermina Hamzagića. Film nagrađivanog redateljskog dvojca 'Gagarin', premijerno prikazan na Festivalu u Cannesu, priča je o 16-godišnjem momku koji cijeli život živi u Gagarinu, golemom kompleksu od cigle u predgrađu Pariza, a sanja o tome da postane astronaut, no, mora se vratiti u realnost kad lokalne vlasti odluče srušiti zgradu.

'Gagarin je vedra socijalna drama s primjesom magijskog realizma i romantike, a istovremeno i nostalgična posveta stambenom kompleksu u pariškom predgrađu Ivry-sur-Seine čijem je otvaranju 1963. godine prisustvovao ruski astronaut Yuri Gagarin', napominje se u najavi.

Snimke kompleksa koji je dugi niz godina utjelovljavao utopiju kolektivnog življenja pariškog melting pota, nastale za potrebe filma, ujedno su posljednje uoči njegova rušenja. Debitantski dugometražni igrani film bosanskohercegovačkog redatelja Nermina Hamzagića 'Pun Mjesec', imao je svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Cottbusu, gdje je dobio Nagradu ekumenskog žirija, a glavni glumac Alban Ukaj nagradu za najboljeg glumca festivala.

Radnja filma odvija se u noći punog mjeseca u kojoj u policijsku stanicu u Sarajevu pristižu različiti likovi otkrivajući vlastite životne priče i crtajući sliku suvremenog bosanskohercegovačkog društva. Policijski inspektor Hamza mora se vratiti na posao iako želi otići supruzi koju je ostavio u rodilištu.

'Svjestan je da stvari nisu posložene kako treba i da iza rešetaka često završavaju pogrešni ljudi, ali uskoro će morati odabrati između pravde i sustava', napominje se. Zagreb Film Festival održat će se od 8. do 15. studenog na više lokacija - u Kinu SC, kinu Tuškanac, Hrvatskom glazbenom zavodu, Muzeju suvremene umjetnosti i online.