INTIMNI PORTRET

ZFF donosi dokumentarac o slavnoj Marini Abramović

27.09.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Dokumentarni film 'Marina Abramović: The Artist is Present' koji publika može pogledati u sklopu Zagreb Film Festivala, prati pripremu ove slavne srpske umjetnice za ono što je vjerojatno bio najvažniji trenutak njezina života: velika retrospektiva njezinih radova u Muzeju moderne umjetnosti (MoMa) u New Yorku

Autor Matthew Akers donosi portret umjetnice i tijek njezine blockbuster izložbe/performansa u sklopu koje je provela 700 sati sjedeći i gledajući se s posjetiteljima oči u oči. Svaki dan, tijekom tri mjeseca, osam sati dnevno, bez hrane, vode i micanja bilo je fizički i psihički izazovno čak i za veterana performansa njezina kalibra.

Mogućnost ove neobične interakcije s Marinom Abramović iskoristilo je više od 1.500 posjetitelja među kojima su bili Björk, Lou Reed, Marisa Tomei, Isabella Rossellini i mnogi drugi. Film je publika nagradila na festivalima u Berlinu i Sarajevu.

'Marina Abramović: The Artist is Present' nije nipošto tipičan 'art film'. To je očaravajuće filmsko putovanje u svijet radikalnog performansa, a ujedno i intimni portret nevjerojatno magnetske i očaravajuće žene koja ne poznaje razliku između umjetnosti i života.  Zavodljiva, neustrašiva i nevjerojatna Marina Abramović već 40 godina definira umjetnost. Koristeći svoje tijelo kao vozilo, gurajući sebe do krajnjih granica i često riskirajući svoj život u procesu, ona stvara performanse koji nas izazivaju, šokiraju i duboko diraju.

'Marina Abramović: The Artist is Present' dio je dokumentarnog programa 10. Zagreb Film Festivala koji ove godine traje od 14. do 21. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija.