PISCI TRILERA

Zbog straha tijekom pisanja 'Hipnotizera' odselili se iz vlastitog stana

27.01.2012 u 15:43

Bionic
Reading

U sklopu prve ovogodišnje tribine Razotkrivanje u Zagrebu su gostovali spisateljski i bračni par Alexandra Coelho Ahndoril i Alexander Ahndoril, autori bestselera 'Hipnotizer'. Pred publikom okupljenom u Zagrebačkom kazalištu mladih otkrili su kako su se odlučili na zajedničko pisanje, koji su njihovi najveći strahove te zašto pišu pod pseudonimom

Alexandra Coelho Ahndoril i Alexander Ahndoril svojim bestselerom 'Hipnotizer', koji su objavili pod pseudonimom Lars Kepler 2009, još su jednom potvrdili dominaciju švedskih pisaca u svijetu kriminalističkih romana.

Roman donosi priču o trostrukom brutalnom umorstvu unutar iste obitelji, nepoznatom ubojici i dječaku Josefu Eku, u čijem umu su skrivene tajne koje može otkriti samo hipnoza. Roman uvelike je nadahnut trilerima o kojima su Alexandra i Alexander ovisni te su, prije nego što su postali roditelji, gledali i po tri takva filma dnevno.

Prije nego što su počeli pisati zajedno, Alexandra Coelho Ahndoril i Alexander Ahndoril samostalno su objavljivali književna djela. Nekoliko su puta počinjali zajednički pisati romane, no to im nije uspijevalo te su se često svađali. Tako je bilo sve dok nisu otkrili pisanje pod pseudonimom Lars Kipling, što im je omogućilo zajedničko stvaranje i unaprijedilo njihov odnos.

'Samostalno pisanje samotnjački je posao. No kada pišete zajedno, to se mijenja i uvijek imate inspiracije', kazao je Alexander.

Svaki dan započinju dogovorom o radnji, nakon čega kreću na odvojeno pisanje, tekstove potom razmjenjuju e-mailom te ih međusobno nadopunjavaju i završavaju, objasnili su.

Roman 'Hipnotizer' prvi iz serije osam romana koliko je ugovorom s izdavačkom kućom dogovoreno, mnogo uspoređuju s kultnim horor klasikom 'Kad jaganjci utihnu' Thomasa Harrisa. Na pitanje otkuda inspiracija za takvo djelo, autori otkrivaju da su u djelu jednostavno utjelovili svoje fobije.

'Kada ste roditelj, imate dva velika straha. Prvi je da će se nešto dogoditi vašem djetetu, a drugi da će vaše dijete nekome nešto učiniti', kazala je Alexandra dodavši da je najviše od svega plaši pomisao na nepostojanje milosti i posljedica koje iz tog stanja mogu proizaći.

Publici su otkrili i da su brutalan zločin iz 'Hipnotizera' zamislili u vlastitom stanu, te su se tijekom pisanja toliko uplašili da su odlučili zajedno sa svoje tri kćeri potražiti novi dom i odseliti.

Više o nastanku još jednog hit trilera koji ćemo uskoro gledati i na velikom platnu i njegovim autorima, doznajte u videu.