UMJETNOST U BESCJENJE

Zbog ignorancije Grada, Njirić prodaje paviljon na eBayu

16.12.2009 u 10:46

Bionic
Reading

Arhitekt Hrvoje Njirić na eBayu prodaje paviljon koji je za 44. zagrebački salon arhitekture projektirao njegov biro, i to za 100.000 američkih dolara

Hrvoje Njirić odlučio se za nesvakidašnju internetsku aukciju zbog, kako kaže, zanemarivanja gradskih službi za kulturu koje su posve zaboravile na paviljon.

'Paviljon nismo postavili kao spomenik našem uredu, nego zato da bude kućište kulture u centru grada. Nadali smo se da će mjerodavne gradske službe za kulturu, prije svih Duško Ljuština, to prepoznati i izaći s nekim prijedlogom ili programom. Nije se dogodilo ništa, a Ljuština nas je za to vrijeme, usprkos svim našim pozivima, uspješno izbjegavao. S druge strane, naši troškovi su bili barem 500.000 dolara i zato smo odlučili da je prodaja po bilo kakvoj cijeni bolje rješenje od smetlišta', kazao je arhitekt Njirić u razgovoru za Jutarnji list. Njirić smatra i da je paviljon mogao otkupiti ovih dana otvoren Muzej suvremene umjetnosti jer su, mišljenja je, otkupljeni i manje značajni radovi od njegova.

S druge strane, prozvani Duško Ljuština tvrdi da arhitekt izmišlja i da Gradski ured za kulturu nikada nije dobio službeni zahtjev ili dopis vezan uz paviljon, naglasivši da grad otkupljuje sve što u kulturi vrijedi. I sam Njirić potvrdio je da službeni dopis nije pisan te da je moguće da Ljuština nije obaviješten o pozivu na dogovor.

Dvanaest metara visok paviljon od čelika i aluminija otvoren je 2. listopada na križanju Bakačeve i Cesarčeve ulice gdje će biti do Božića. Uz Hrvoja Njirića, projekt potpisuju Vedran Škopac i Nikola Fabijanić, a nastao je inspiriran filmom 'One Week' u kojem Buster Keaton kritizira industrijalizaciju SAD-a. Njirićev ured dobitnik je Grand prixa na 41. izdanju Zagrebačkog salona.