ZA DALJE NEMA NOVCA

Završeno prvo istraživanje avarskog groblja u Hrvatskoj

24.10.2011 u 14:18

Bionic
Reading

Arheolozi vinkovačkoga Gradskog muzeja i zagrebačkog Arheološkog instituta završili su arheološka istraživanja avarskog groblja s kraja 8. i početka 9. stoljeća, otkrivena posve slučajno na lokalitetu dvorca Khuen-Belassi u Nuštru.

Kako je rekla voditeljica istraživanja vinkovačka arheologinja Anita Rapan-Papeša, arheolozi su istražili ukupno 201 grob iz avarskog razdoblja.

'U grobovima je pronađeno razno oružje koje je bilo položeno uz tijelo ratnika, a u dva su groba pronađeni ostatci pokojnika pokopani zajedno s njegovim konjem. Grobovi žena uglavnom su sadržavali nakit - brončane naušnice, ostatke ogrlica od perli, fibule te utege za vreteno', kazala je Anita Rapan-Papeša, podsjetivši kako je nakon 1988. to bilo prvo istraživanje avarskoga groblja u Hrvatskoj.

Otkrivene grobove, prvi put u praksi areholoških istraživanja, vinkovački muzealci fotografirali su iz zraka balonom i iz zrakoplova. Na to smo se odlučili zbog izvanredne arheološke važnosti lokacije te činjenice da se istražena površina najbolje može snimiti iz zraka', objasnila je.

Također je kazala kako je očito da se groblje širi prema sjeveru i zapadu, ali za sada nije osiguran novac za daljnja iskapanja koja, kako je navela, u ovom trenutku nisu ni prijeko potrebna jer groblje nije ugroženo.

Avarsko groblje u Nuštru otkriveno je u siječnju 2011. kad su na tom mjestu počeli radovi na izgradnji novoga nuštarskog nogometnog igrališta.