U ZAGREBAČKOM MSU

Zavirite u izložbu Zoltana Novaka i doznajte kako izgleda 'Svijet bez mjere'

09.02.2019 u 21:25

Bionic
Reading

Zoltan Novak, istaknuti hrvatski slikar srednje generacije, predstavio se najnovijim nizom od tridesetak slika velikih formata pod nazivom 'Svijet bez mjere' u kojemu donosi slike iz društveno-političke zbilje na izložbi što će u subotu navečer biti otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU)

I u najnovijemu nizu, nakon ciklusa 'Noćne slike' iz 2009. i 'Kontrola iluzije' iz 2015., Zoltan Novak nastavlja svoju prepoznatljivu urbanu motiviku i angažirani pristup, istaknula je u najavi izložbe kustosica izložbe Snježana Pintarić. Navodi da u novim radovima Novak tematizira dnevna događanja u svojoj neposrednoj blizini i okruženju, događaje i vijesti iz medija te njihove društvene, etičke i političke implikacije.

  • +17
U MSU otvorena izložba slika Zoltana Novaka "Svijet bez mjere" Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Njegova umjetnost izvrstan je odraz burne i intenzivne stvarnosti koja ga okružuje, a njegove slike jasna su i direktna poruka koja na gledatelja ostavlja snažan dojam', rekla je Pintarić.

Objasnila je i kako je 'kompozicijska struktura ovih velikih platna višeslojna i kompleksna - unutar cjeline u kojoj prevladavaju gotovo ornamentirane glavne silnice i snažna dinamika glavnoga sadržaja, na razini detalja događa se cijeli niz manjih poglavlja - piktogramskih prikaza, intenzivno elaboriranih i s intrigantnim detaljima'.

Pintarić je ocijenila kako ovim ciklusom Novak donosi neka nova tematska, ali i kompozicijska i koloristička rješenja, a time dokazuje sklonost eksperimentu i potvrđuje svoju aktualnost unutar najnovijih kretanja na području suvremenoga slikarstva. Smatra kako je njegovo slikarstvo dokaz da i danas, u poplavi bezbrojnih vizualnih atrakcija kojima smo okruženi, slikarstvo može biti drukčije, intenzivno, svježe, uzbudljivo i poticajno za sve nas.

Zoltan Novak Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goran Vranic

Zoltan Novak rodio se 1963. u Zagrebu, a u rodnome gradu je i diplomirao 1989. na Akademiji likovnih umjetnosti. Do sada je priredio niz izložaba i sudjelovao na mnogim likovnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Od 2004. profesor je slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama: Moderna galerija u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Vukovara, Gradski muzej Virovitica i Zbirka Faggian u Puli. Živi i radi u Zagrebu.