spektal praćen svjetlima

Zavirite na probu opere 'Romeo i Julija' čija se premijera očekuje u riječkom HNK

  • Autor: I. But./Hina
  • Zadnja izmjena 08.01.2019 21:02
  • Objavljeno 08.01.2019 u 21:02
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic

Opera Charlesa Gounoda 'Romeo i Julija' premijerno će biti izvedana 12. siječnja u HNK Ivana pl. Zajca u režiji Marina Blaževića, a u glavnim ulogama nastupit će Anamarija Knego i Aljaž Farasin, najavljeno je u utorak

'Opera se postavlja kao koprodukcija Opere HNK Ivana pl. Zajca, Teatra Alighieri i Fondazione ravenna Manifestazioni. Kako je rekao Marin Blažević, ujedno intendant, kad se krenulo s pripremama te opere, nije se znalo da ona nikada nije izvedena u Rijeci, tako da će ovo biti i praizvedba. Nakon riječke premijere ansambl Opere nakon dugo vremena zajedno odlazi na gostovanje, tako da će 'Romea i Juliju' izvesti 18. i 20. siječnja u Ravennni', rekao je Blažević.

'Ovo je četvrta u nizu opera koja se postavlja na riječku pozornicu temeljena na Shakespearovim predlošcima. U našoj interpretaciji je postavljena u obliku retrospekcije, tako da su u prvoj sceni ljubavnici Romeo i Julija već mrtvi, a potom se prikazuje što se dogodilo prije toga i što je uzrokovalo njihovu smrt', rekao je Blažević. Dodao je kako je u libretu pokušao pronaći elemente komičnosti te ih uvesti u izvedbu. Tu su jasne linije komičnog žanra, koje završavaju tragično, naglasio je.

  • +11
  • +8

Generalna proba opere Romeo i Julija

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic

'Inovativni aspekt donosi oblikovanje svjetla, za koje je zadužen Alan Vukelić, a koje omogućuje stalnu mijenu. Pozornica kao da diše, oblikuje otkucaje srca ljubavnika, a svjetlo na pozornici se promijeni više od 1000 puta', rekao je Marin Blažević. Riječka izvedba traje više od tri sata, a reducirana je u odnosu na francuski izvornik, jer su izbačeni sve velike baletne točke, kazao je.

Anamarija Knego je ocijenila da joj je ovo jedna od najzahtjevnijih uloga u karijeri, psihički i fizički, ali i i zbog francuskog jezika na kojem pjeva. Ovu operu vidi, ne kao površnu i lepršavu ljubavnu priču, nego i kao složenije propitivanje odnosa između roditelja i djece, odnosno koliko roditelji smiju utjecati na odluke svoje djece i njihov život uopće.

Aljaž Farasin je rekao da se za ulogu pripremao dvije godine te da je to njegova najteža uloga dosad. U više od tri sata samo dvadesetak minuta nisam na pozornici, tako da je to vrlo zahtjevno, rekao je.

Uz Knego i Farasina, nastupaju Eugeniy Stanimirov, Michael Wilmering, Ivana Srbljan, Dario Bercich, Marko Fortunato i drugi. Kostimografkinja je Sandra Dekanić, dramaturginja i prevoditeljica libreta Lada Čale Feldman, a autorica dramskog pokreta i koreografije Mila Čuljak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!