ZAVRŠNICA SUBVERSIVE FESTIVALA

Zatvorske ispovijesti i predavanje Aleide Guevare

17.05.2013 u 16:33

Bionic
Reading

Na subverzivnom meniju predzadnjeg dana festivala na rasporedu je promocija knjige Bernarda Stieglera 'Prijeći na djelo' te potom njegovo predavanje 'Konzervativna revolucija, ideologija i organologija'. Posljednji dan festivala (18. svibnja) donosi okrugli stol o naglom uzletu zaduživanja kućanstava u Hrvatskoj te za kraj predavanje Aleide Guevare

Konferencijski petak započinje francuskom teorijom i u ispovjednom žanru, promocijom knjige Bernarda Stieglera 'Prijeći na djelo'. Tijekom petogodišnjeg služenja zatvorske kazne zbog oružane pljačke, izoliran iz vanjskoga svijeta, Stiegler je započeo s nekom vrstom eksperimenta, fenomenološkog istraživanja.

Inspiriran grčkim stoikom Epictetusom, počeo je iščitavati knjige i pisati te je tako otkrio svoj poziv – filozofiju.

Dopisivao se s filozofom i prevoditeljem Gérardom Granelom koji je imao važan utjecaj na velik broj francuskih filozofa, uključujući i Jacquesa Derridaa, koji kasnije postaje Stieglerov mentor. Ovaj gusti lirski tekst donosi Stieglerova razmišljanja o vlastitom procesu transformacije u iznimno teškim zatvorskim uvjetima.

Stiegler će nakon promocije u 19 sati održati predavanje 'Konzervativna revolucija, ideologija i organologija'.

Realna je opasnost da će ekstremna desnica preuzeti vlast u Francuskoj. Ovu je situaciju uvelike uzrokovalo povlačenje političkih mislilaca suočenih s 'konzervativnom revolucijom'. Cilj je marksizma bio uništiti državu, neoliberalizam je u tome uspio. Marx i Engels u Njemačkoj jideologiji promiču smještanje metode u srce kritike idealizma, dok Badiou Platona pretvara u svog junaka.

U ovom će se predavanju pokušati detaljno analizirati ova nesretna situacija te će se pronaći teorijski okvir baziran na općoj organologiji u čijem je temelju promišljanje materijalističke misli.

Posljednji dan Subversivea počinje u 17 sati okruglim stolom Zaduženost kućanstava: Uzroci i posljedice na kojem će biti riječi o naglom uzletu zaduživanja kućanstava u Hrvatskoj koji se dogodio uslijed trenda financijalizacije i kreditne ekspanzije, upeterostručio dug stanovništva u samo pet godina (od 2002. do 2007).

Zadnje predavanje Subversive Festivala održat će Aleida Guevara, a naslovljeno je 'Iskustvo Latinske Amerike'.

Tijekom svoga aktivističkog rada Aleida Guevara posvjedočila je velikim društvenim, ekonomskim i političkim transformacijama Latinske Amerike.

Vjerna političkom revolucionarnom nasljeđu svoga oca Ernesta Chea Guevare, ova liječnica i književnica nastavlja promovirati ideale društvene jednakosti i pravde. Govorit će o projektu ALBA (Bolivarski savez za narode Amerike) te njegovu uspjehu i značaju. Također će predstaviti i razne društveno-političke procese koji se trenutačno odvijaju u Boliviji, Ekvadoru te prije svega Venezueli. Govorit će i o pritisku Sjedinjenih Američkih Država da se ti procesi obustave.

Festival zatvora reprizna projekcija filma Pervertitov vodič kroz ideologiju koji je na programu u 21 sat u kinu Europa.