U ZAGREBU

Zatvorene dvije kapitalne izložbe

01.02.2010 u 08:55

Bionic
Reading

U Zagrebu su zatvorene dvije kapitalne izložbe, 'Zagreb/Muenchen - hrvatsko slikarstvo i Akademija likovnih umjetnosti u Muenchenu', koja je 21. listopada prošle godine otvorena u Umjetničkom paviljonu, te izložba 'Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja', koja je otvorena 8. prosinca u Muzeju za umjetnost i obrt

Prvom izložbom, kojom je Zagreb obilježio 200. obljetnicu djelovanja muenchenske Akademije likovne umjetnosti (1808.-2008.) željelo se ukazati na značaj koji je ta akademija imala na razvitak hrvatskoga slikarstva. Naime u njoj su se koncem 19. i početkom 20. stoljeća školovali naši istaknuti slikari začetnici hrvatske moderne. Među njima su bili Josip Račić, Ljubo Babić, Oskar Herman, Miroslav Kraljević, Robert Auer, Vladimir Becić, Menci Clement Crnčić, Bela Čikoš Sesija, Oton Iveković, Iso Kršnjavi, Nikola Mašić, Ferdinand Kikerec, Ivan Tišov i drugi. Bila su izložena i djela njihovih profesora, među kojima je najpoznatiji Francz von Stuck, čiji je đak bio glasoviti Ljubo Babić

Izložba je nastala na inicijativu Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu odnosno povjesničara umjetnosti i autora izložbe Irene Kraševac i Petra Preloga. Uz izložbu je održan i međunarodni znanstveni skup na tu temu.

Izložba "Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja" u povodu 90. obljetnice Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), otvorena 8. prosinca 2009. u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), pokazala je više od 600 djela nastalih u razdoblju od 16. do 20. stoljeća, mahom uglednih hrvatskih autora: crteži Jurja Julija Klovića, grafike Andrije Medulića i Martina Kolunića Rote, crteži i grafike Miroslava Kraljića, Josipa Račića, Ljube Babića, Tomislava Krizmana, Mencija Clementa Crnčića, Krste Hegedušića, Vladimira Becića, Vlahe Bukovca, Slave Raškaj, Milivoja Uzelca, Antuna Motike, Miljenka Stančića, Julija Knifera, Miroslava Šuteja, Ede Murtića, Ivana Kožarića, Ivana Picelja, Borisa Bučana i drugih. Od stranih umjetnika Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice sadrži djela Rembrandta, Fichera von Erlacha, Oskara Kokosche do Andyja Warhola i drugih.

Organizatori su istaknuli da je ta izložba svojevrsni hommage osnivačima Zbirke, prvom ravnatelju Arturu Schneideru te vodećim hrvatskim umjetnicima Tomislavu Krizmanu i Ljubi Babiću. Uz crteže i grafike u Zbirci su i ilustrirani plakati, ex librisi, grafičke mape i razglednice. Na nedavnom predstavljanju vrlo opsežnog kataloga izložbe u NSK istaknuto je da je ta zbirka neizostavna kada je riječ o povijesti hrvatske likovne umjetnosti.