I HRVATI U FINALU

Zatvor u užem izboru za građevinu svijeta

13.08.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Stručni žiri trećeg izdanja Svjetskog festivala arhitekture odabrao je finaliste, među kojima ove godine pažnju plijeni čak petnaest zanimljivih projekata obiteljskih kuća, novootvorena zatvorska ustanova u Norveškoj, a u užem izboru su i dva hrvatska projekta: poslovna zgrada NOVIstipić i novi Zagrebački plesni centar

Treće izdanje Svjetskog festivala arhitekture koji se održava u Barceloni od 3. do 5. studenoga ove godine u Španjolsku dovodi vodeće svjetske arhitekte čiji će se projekti boriti za laskavo priznanje najbolje svjetske građevine.

Luksuzni zatvor Halden Erika Mollera

Stručni međunarodni žiri, u čijem sastavu su priznati svjetski arhitekti i kritičari poput Arata Isozakija Barryja Bergdola, Enriquea Nortena Hanifa Kara, odabrao je najbolje od dosad rekordnih 500 prijavljenih projekata iz 61 zemlje. U finale je ušlo dvjestotinjak projekata podijeljenih u četiri osnovne kategorije: dovršene građevine, strukturalni dizajn, interijer i budući projekti. Kategorija dovršenih građevina podijeljena je pak u petnaest potkategorija, ovisno o namjeni građevine.

Da namjenski neprivlačna institucija poput zatvorske ustanove može doći u vrlo dopadljivom izdanju, pokazali su arhitekti studija Erik Moller. Smješten nadomak Osla, norveški zatvor Halden objedinjuje funkcionalnost i minimalistički dizajn. Zatvorski kompleks sastoji se od nekoliko zgrada. Uz zasebni dio za zaposlenike zatvora nalaze se dvije odvojene cjeline, svaka s od 10 do 12 ćelija, te dio namijenjen za dvorane i učionice. Inovacija je dvorišna kuća sa spavaonicama i kupaonicom za obitelji zatvorenika koje dolaze u posjete. Vanjskim dijelom prevladavaju sive cigle, pocinčani lim i ariš – ekološki prihvatljivi materijali koji zahtijevaju minimalno održavanje, a zadovoljavaju zahtjeve sigurnosti.

U istoj kategoriji nominirani su Mirage Dancehall Mirage švedskog dvojca Fredrik Kjellgren i Joakim Kaminsky čija su pročelja obložena sivim pločama i ogledalima u kojima se zrcali okolni park te španjolski Grad pravde poznatog Davida Chipperfielda u suradnji s arhitektima Juliana Harrapa
U kategoriji kulture izdvojili bismo paviljon pod nazivom Woods of Net studija Tezuka Architects, u potpunosti sastavljen od drveta, bez ikakvih metalnih dijelova. Paviljon je građen po uzoru na drevne tehnike korištene za gradnju hramova u Naru i Kyotu, a sastoji se od 589 drvenih greda. Pravilnom uporabom mogao bi trajati preko 300 godina, a kao paviljon za izlaganje koristi ga umjetnik Toshiko Horiuchi Macadam u sklopu otvorenog muzeja Hakune. U istoj kategoriji je i impresivni teatar Grand Canal Square studija Daniel Libeskind smješten u Dublinu.

Španjolski paviljon za izložbu EXPO

Mjesto u finalu zaslužio je i španjolski paviljon dizajnera Benedetta Taglibue napravljen za ovogodišnji sajam EXPO u kategoriji izložbenih projekata. Spojivši kinesku i vlastitu tradiciju izrade predmeta od trske paviljon je načinio upravo od tog materijala. Ukupne površine od oko 8500 četvornih metara, paviljon se sastoji od čelične konstrukcije omotane u ručno ispleten pokrivač od raznobojne trske. Jedna od vizualnih prednosti njegove unutrašnjosti je prodor sunčevih zraka.

Široj javnosti možda najzanimljivija kategorija donosi petnaest primjera modernih obiteljskih kuća građenih većinom u skladu s pravilima takozvane zelene arhitekture. Jedna je takva odmorište bračnog para koji godinama posjećuje otok Great Barrier na Novom Zelandu. Kuću je dizajnirao Paul Clarke iz studija Crosson Clarke Carnachan. Zbog zaštite od poplava konstrukcija je podignuta od zemlje. Nastamba je maksimalno prilagođena eksterijeru otoka te su sve prostorije osim spavaonice otvorene, uz dominaciju stakla.

Zanimljiv finalist je i 'kuća u okviru' u Singapuru arhitekata studija ChangVizija idejnih kreatora bila je zadovoljiti potrebu za privatnošću, ali i pružiti otvorenost ka parku koji je okružuje i izvore prirodnog svjetla. Vanjski park tako je postao svojevrsna pozadina kuće, a niz pravocrtno otvorenih okvira nudi različite poglede na vanjski prostor iz raznih dijelova kuće. Okviri su ujedno i konstrukcija, zidovi, podovi, stropovi, krovovi i prozori kuće, a takva konfiguracija pruža prostor stalno ispunjen svjetlom.

Zgrada NOVIstipić hrvatskog arhitektonskog ureda UPI-2M u finale je odabrana u kategoriji poslovne građevine. Arhitektonski koncept je baziran na plug-in namjenskim modulima koji tvore kompleksnu i kompaktnu kompoziciju, koristeći 100 posto kapaciteta parcele u okviru urbanističkih odrednica. U istoj su kategoriji i Umjetnička kolonija u Kini i Gradski poslovni centar rumunjskog ureda Andreescu&Gaivoronschi

Zagrebački plesni centar studija 3LHD

Među finaliste je uvršten i novi Zagrebački plesni centar studija 3LHD u kategoriji novo i staro. Zagrebački plesni centar iznikao je iz ruševina nekadašnjeg kina Lika u Ilici, sastoji se od tri studija, od kojih je jedan fleksibilan sa 140 mjesta te opremljen za potrebe izvedbi plesnih predstava manjeg obima.

U kategoriji zdravlje, u kojoj je prošle godine nominirana ustanova Hitne pomoći u Heinzelovoj ulici u Zagrebu studija Produkcija 004, i ovoga puta okupljeni su projekti koji svjedoče da su sumorni ambijenti nekadašnjih bolničkih ustanova prošlost. Dobar je primjer bolnica CircleBath arhitekata iz studija uglednog Normana Fostera, koja se prostire na tri etaže i predstavlja radikalan odmak od ustaljenog izgleda bolnica te bi prostor mogao konkurirati glamuroznim zdanjima svjetskih hotela.

Informacije o svim finalistima dostupne su na internetskim stranicama Svjetskog festivala arhitekture, a kako se osim laskave titule ne dodjeljuju nagrade, natječaj je značajan isključivo kao priznanje struke.