dovršetak radova u 2023.

Započela je obnova u potresu stradale Palače Prister kojom upravlja HAZU

16.08.2022 u 11:34

Bionic
Reading

Početak obnove u potresu stradale Palače Prister, prve od osam oštećenih nekretnina Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, svečano je obilježen u utorak u Zagrebu

Palača će biti obnavljana u tri faze do 2026. od kojih je prva faza, konstrukcijska obnova, u iznosu od 18,5 milijuna kuna, financirana sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije.

U palači se nalazio Arhiv HAZU čije tri zbirke sadrže građu značajnu za istraživanje kulturne, političke i gospodarske povijesti Hrvatske i drugih zemalja jugoistočne Europe.

Voditelj Odsjeka za povijesne znanosti i Odsjeka za arheologiju Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU, akademik Željko Tomičić, zahvalio je svima koji su omogućili pripremu obnove i kazao da su tisuće i tisuće knjiga, koje predstavljaju veliko blago, prenesene u Palaču HAZU-a i sačuvane od uništenja.

Dovršetak radova konstrukcijske obnove previđen je za ožujak 2023. godine.

Hrvatska akademija posredovanjem drugih izvora financirat će dio projekta koji se odnosi na energetsku obnovu, čija je procijenjena vrijednost pet milijuna kuna, te dio projekta koji se odnosi na ostatak cjelovite obnove čija je vrijednost 12.6 milijuna kuna.