MASTERCARD BROD KNJIŽARA

Zaplovio brod kulture

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.07.2012 12:30
  • Objavljeno 30.07.2012 u 10:33
Igor Gerenčer i Snježana Richter

Igor Gerenčer i Snježana Richter

Izvor: Promo fotografije / Autor: brod kulture

Započeo je bogat kulturni i zabavni program u 14 gradova na našoj obali i otocima, od Krka do Makarske. Brod kulture i folklorni ansambl Linđo jedini su u Hrvatskoj kojima su dodijeljene titule IIPT-a. Brod kulture otvorio je nova vrata u povezivanju pisaca Europe s Hrvatskom

Pod zastavom ambasadora kulturnog turizma i mira na četrnaestodnevnu turneju jadranskim morem isplovio je MasterCard Brod knjižara - brod kulture, jedan od najatraktivnijih ljetnih kulturno-turističkih projekata koji promovira književnost, glumu, glazbu i kazalište. Titulu i počasni naslov ambasadora kulturnog turizma i mira ovaj je projekt zaslužio zbog svoje posebnosti i originalnosti, a dodijelio mu ga je Međunarodni institut za promidžbu mira kroz turizam (IIPT) sa sjedištem u Vermontu (SAD) koji djeluje pod pokroviteljstvom UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO) već 25 godina.

U glavnoj krčkoj luci, odakle je brod isplovio, sporazum o suradnji potpisala je, u ime predsjednika Instituta gospodina Louisa D'Amorea, ravnateljica razvoja i događaja iz podružnice Instituta za Europu iz Velike Britanije, Snježana Richter. Uz folklorni ansambl Linđo, koji nosi titulu ambasadora mira dodijeljenu od strane istog Međunarodnog instituta, Brod kulture može se pohvaliti da je prvi morem pronio veliku zastavu za promicanje kulturnog turizma i mira u turizmu.

'Ponosni smo što je Brod kulture prepoznat kao originalan, jedinstven i vrijedan projekt od strane ovog velikog Međunarodnog instituta, te je upravo zbog toga zaslužio ovu važnu i značajnu titulu. Naslov ambasadora kulturnog turizma i mira značajan je ne samo zbog projekta kao takvog, već i zbog sveukupnog doprinosa turizmu naše zemlje. Lijepo je kad strani turisti koji dolaze i oni koji tek planiraju izabrati Hrvatsku kao destinaciju za odmor znaju da se ovdje promiče mir', rekao je Igor Gerenčer, organizator projekta.

‘Iznimna titula ambasadora kulturnog turizma i mira od velike je važnosti za MasterCard Brod knjižaru – brod kulture, ali ne samo za ovaj projekt, nego i za Hrvatsku kao turističku destinaciju koja osim sunca i mora u svojoj ponudi ima i bogate kulturne sadržaje prepoznate od strane međunarodnih institucija, turista i lokalnog stanovništva. Željela bih čestitati timu koji je pokrenuo i kontinuirano unapređuje sadržaje i koncept Broda knjižare jer upravo zbog njihova truda i rada Brod plovi već šestu godinu u nizu. MasterCard je također prepoznao vrijednost, važnost i snagu ovog iznimnog ljetnog događanja. Stojimo iza ovog projekta, a nadamo se kako su pred nama brojne buduće godine uspješne plovidbe’, ovom je prigodom izjavila Aleksandra Babić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću MasterCard Europe za Hrvatsku i Sloveniju.

Povodom šeste obljetnice plovidbe i trajanja ovog projekta, na svečanoj kapetanskoj večeri na Brodu okupili su se brojni uglednici iz svijeta kulture i predstavili bogati kulturno-umjetnički program koji će i ove godine obogatiti turističku ponudu za domaće i strane goste na Jadranu. Od 28. srpnja do 10. kolovoza na Brodu će, uz poznata hrvatska književna imena, ploviti i slovenski književnici koji će predstavljati pisanu kulturu Republike Slovenije - prve zemlje partnera kojom ovaj projekt otvara nova vrata u povezivanju pisaca Europe s Hrvatskom. U ime Republike Slovenije predstavit će se Barbara Korun, Vida Mokrin Pauer, Ana Pepelnik, Cvetka Bevc, Tatjana Pregl
Kobe i Andrej Detela
, a od hrvatskih književnika gostovat će Irena Lukšić, Sanja Lovrenčić, Julijana Matanović, Ivana Šojat Kuči, Darija Žilić, Lana Derkač, Tomica Šćavina, Božica Brkan, Lidija Dujić, Marijana Perinić, Davor Šalat, Bogdan Arnautović, Ludwig Bauer, Dražen Katunarić, Zdravko Odorčić

Poseban gost Broda ove godine bit će karikaturist svjetskog ugleda Miroslav Gerenčer Gero čije karikature se nalaze u brojnim svjetskim muzejima, a dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Publika će ispred Broda moći pogledati izložbu portretne karikature ovog vrhunskog majstora karikature, a Gero će portretirati pisce koji se nalaze na brodu i tako ovjekovječiti trenutke ove turneje.

Brod će ove godine turistima i lokalnom stanovništvu ponuditi i pregršt drugih kulturnih sadržaja od kojih su velik interes već na Krku pobudile besplatne edukativne i kreativne radionice za mlade i odrasle. Za djecu je organizirana besplatna edukativna i kreativna radionica MORE, a novost je i interaktivni performans POETRY BOX koji će se odvijati svaki dan ispred broda. Temelji se na ideji da slučajni prolaznici uključuju stroj za izvođenje poezije, zastanu i slušaju stihove iz kategorije koju su odabrali. Izvođačice Ivana Marijančić i Ljiljana Kirin pokreću se iz kipova i izvode odabrane stihove na četiri svjetska jezika – kada ih publika 'uključi'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi