po motivima radova Nick Cavea

Zapisi iz Sunčeve šume: Prva premijera Khaos Kolektiva

11.03.2024 u 22:08

Bionic
Reading

Khaos Kolektiv 17. i 18. ožujka ima premijeru i repriznu izvedbu nove predstave: monodrame Laure Bošnjak u režiji Kristine Grubiše, 'Zapisi iz Sunčeve šume'. Predstava se izvodi u Vintageu Industrial Baru, a nastala je po motivima radova Nick Cavea

Predstava je inspirirana albumom Ghosteen rock benda Nick Cave and the Bad Seeds koji je nastao nakon smrti Caveovog sina Arthura. Kroz tekstove pjesama, Cave istražuje svoju bol zbog gubitaka djeteta, nalaženje utjehe u vjeri i put do nove spoznaje o ljepoti unutar tuge i prolaznosti, stoji u najavi.

Tekst predstave sastavljen je od pjesama s albuma Ghosteen, fragmenata Caveovih eseja sa stranice Red Hand Files i nekoliko izvadaka iz intervjua. Predstavu režira Kristina Grubiša, a budući da je tekstualni predložak sklopljen u formu monodrame, Laura Bošnjak utjelovljuje tri lica koja se isprepliću – duh djeteta i njegove roditelje. Prijevod svih tekstova autorsko je djelo glumice, Laure Bošnjak.

Glavni protagonist duh je dječaka - iz njegove perspektive, sve što se događa je magični trik, on pokazuje trikove s kartama, s kovanicama i kroz te trikove pokušava stupiti u kontakt s roditeljima, otvara 'prozor' u njihov svijet i promatra ih kako se nose sa svojom tugom, pokušava im dati do znanja da ih vidi i da je tu s njima. I roditelji pokušavaju uspostaviti kontakt s njim, te kroz glazbu i poeziju reći zbogom. Jednom kada je kontakt uspostavljen, dijete ostavlja svoj špil karata, oprašta se i do kraja prelazi na drugi svijet.

Predstava pokušava odrediti trenutak umjetničke inspiracije, pronalaženja ljepote u tragediji i korištenje umjetnosti kao sredstvo ozdravljenja i suočavanja s traumom.

Također, sam projekt bavi se istraživanjem odnosa dvaju svjetova - svijeta živih i svijeta 'duhova' koji žive kroz poeziju i glazbu. Predstava istražuje i princip pristupanja samoj glazbi kao dijelu teksta - na koji način činjenica da se radi o riječima direktno vezanim za glazbu utječe na izvedbu.

Premijera predstave izvodi se u Vintage Industrial Baru koji će u realizaciji projekta sudjelovati i kao koproducent s Khaos Kolektivom. Projekt je podržalo Ministarstvo kulture. Premijera: 17.03 u 19:30sati, a reprize su 18. ožujka, 21, i 22. travnja, 12. i 13. svibnja.

Autorski tim

  • Izvođačica / Laura Bošnjak
  • Režija / Kristina Grubiša
  • Glazba / Lovro Roksandić
  • Svjetlo / Martin Šatović
  • Plakat / Franka Margeta
  • Fotografija / Luka Dubroja
  • Produkcija / Khaos Kolektiv i Vintage Industrial Bar

O Khaos Kolektivu

Khaos Kolektiv je umjetnička organizacija koju čini skupina ambicioznih glumaca, likovnih umjetnika, glazbenika, dizajnera i drugi čija je potreba međusobnom suradnjom stvarati nove, uzbudljive interdisciplinarne projekte koji će služiti kao osvježenje trenutnoj umjetničkoj sceni.

Misija nam je stvoriti siguran prostor mladim autorima s naglaskom na izvedbenu umjetnost. Khaos kolektiv vidimo kao platformu za istraživanje, razvoj, produkciju, izvođenje, plasman i distribuciju suvremene nezavisne scene u Hrvatskoj i šire. Želimo stvarati projekte koji su inovativni i koji rezoniraju s današnjim vremenom, uzimajući u obzir bogatu tradiciju i običaje ovih prostora. Khaos, kao što ime nalaže, predstavlja današnje vrijeme u kojoj mladi umjetnici traže svoje mjesto u svijetu, ali i težnju za promjenom na sceni koja će motivirati širu javnost i mlađu publiku privući kazalištu.