'ŽENE SU ODLUTALE'

Zaha Hadid kritizira mizoginiju među engleskim arhitektima

18.02.2013 u 10:37

Bionic
Reading

Slavna arhitektica optužuje Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA) da je podbacio u nastojanjima da zadrži žene u industriji te opisuje kako smatra englesku sredinu vrlo konzervativnom i neprilagodljivom suvremenim trendovima

Zaha Hadid ogorčena je zbog uvredljivih stavova engleskih arhitekata prema ženama u njihovoj struci.

Zvijezda u svijetu arhitekture i kreatorica Vodenog centra u Londonu, napravljenog za Olimpijske igre 2012, objasnila je u Observeru da je tijekom boravka u Londonu svjedočila mizoginom ponašanju na kakvo nije naišla nigdje u Europi.

'Primijetila sam da mi je lakše raditi u ostalim europskim zemljama. U Engleskoj je to puno kompliciranije, jer su neopisivo konzervativni.' Dodala je da se unatoč problemima susretala i s ljudima koji su bili jako susretljivi.

Hadid tvrdi da vlada mišljenje kako su žene podobnije za zapošljavanje na rezidencijalnim zgradama ili objektima namijenjenim za odmor nego na velikim komercijalnim projektima.

'Ideja je da žene preferiraju surađivati s pojedinačnim klijentima, radije nego s korporacijama. Sigurna sam da mogu napraviti solidan neboder, ne mislim da je angažiranje na takvim projektima isključivo za muškarce', napomenula je.

Opisala je da je arhitektura industrija u kojoj dominiraju muškarci te je optužila Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA) da je podbacio u nastojanjima da zadrži žene u industriji.

'Sjećam se da su među mojim najboljim studentima bile upravo žene. Otada su odlutale i izgubile se iz arhitekture. Nije postojalo dovoljno poticaja da ostanu u struci', zaključila je Hadid.