start večeras

Zagrebački plesni centar za svibanj najavljuje tri premijere

05.05.2023 u 11:04

Bionic
Reading

Zagrebački plesni centar za svibanj najavljuje tri premijerne plesne predstave s potpisom Eni Vesović, Zrinke Lukčec Kiko i Jasne Čizmek, a premijerno će biti izveden i multimedijalni projekt Mie Zalukar i Brune Isakovića u sklopu festivalskog dijela Queer Zagreb sezone

Niz ZPC-ovih premijernih izvedbi u svibnju počinje večeras plesnom predstavom "Isto je isto što i drugo" autorice i koreografkinje Eni Vesović, u izvedbi koautorica predstave Dore Pocedić i Nike Špekuljuk.

"Iz formalne strukture bez značenja ulazimo u područje sjećanja i emocija čime izvođačice potpuno dekonstruiraju scenu te korištenjem slučajnih i namjernih simbola stvorenih u procesu, kreiraju potpuno nova značenja", rekla je Hini Eni Vesović čija će predstava ponovno biti izvedena i u subotu, 6. svibnja.

ZPC je i ove godine domaćin festivalskog bloka Queer Zagreb sezone, koju organizira Udruga Domino. Festivalski program premijerno će predstaviti multimedijalni projekt Mie Zalukar i Brune Isakovića, "Heroes" koji je na repertoaru 18. i 19. svibnja.

Koristeći umjetnički opus jednog od najznačajnijih suvremenih glazbenih umjetnika Davida Bowieja, "Heroes" analizira materiju strasti i posrtanja današnjih generacija te postavlja pitanje kakav bi trebao biti heroj ili heroina 21. stoljeća, ističe se u priopćenju ZPC-a.

Predstava "Meduza", koreografkinje Zrinke Lukčec Kiko, u izvedbi Adriane Josipović i Katarine Arbanas, uzima životinju, pojam i mitologiju Meduze kao istraživački prostor te preispituje pojavu tog prostora u unutrašnjosti tijela te njezine fluidne manifestacije kroz pokret. "Istražujemo značenje slobodnoplivajućeg načina života naspram zadatosti koje se otvaraju mitom, pojmovima sudbine ili nečim drugim što je van kontrole, a prolazi kroz biće", rekla je Adriana Josipović o predstavi koja će premijerno biti izvedena 23. svibnja.

Posljednja na rasporedu premijera u svibnju je predstava "Što ako…" autorice Jasne Čižmek Tarbuk koja ju opisuje kao "istraživački rad u sklopu kojeg smo korištenjem motion capture tehnike napravili još jedan imaginarni par plesača prikazanih kroz video na zidu koji na taj način pleše zajedno s našim plesačima". Ovaj će istraživački rad izvoditi Roko Šašić, Dora Šašić, Ines Bojić i Tea Vlahović u petak i subotu, 26. i 27. svibnja.

Sve izvedbe održat će se u Zagrebačkom plesnom centru, a program se ostvaruje u suradnji sa Studijom za suvremeni ples, Udrugom Domino, UO Malo Sutra, UO Plešimedo, UO Fronesis, te Udrugom profesionalnih plesnih umjetnika "PULS" i Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske.