od 7. do 9. srpnja

Najveća imena ovogodišnjeg Liburnia Jazz Festivala iz Japana

04.05.2023 u 16:31

Bionic
Reading

Ovogodišnji, 23. Liburnia Jazz Festival održat će se u Opatiji od 7. do 9. srpnja, a kao najznačajnije inozemne goste organizatori su u četvrtak na konferenciji za novinare najavili glazbenike iz Japana, trubača Takuyu Kurodu i basisticu, pjevačicu i skladateljicu Juni Serita

Pokretač i umjetnički ravnatelj festivala Elvis Stanić najavio je da festival 7. srpnja tradicionalno otvara nastup Puhaćeg orkestra Lovran u stilu dixieland parade, šetalištem Lungomare do Ljetne pozornice. Istoga dana na Ljetnoj pozornici koncert će prirediti Takuyo Kuroda.

Kuroda, kojemu će to biti prvi nastup u Hrvatskoj, vrlo je cijenjeni japanski trubač poznat po progresivnom glazbenom razmišljanju, razvijanju jedinstvenog hibridnog zvuka koji spaja sol-jazz, post-bop, fusion i hip hop. Izdao je šest albuma i dosegao zavidan ugled na svjetskoj jazz sceni, istaknuto je.

U subotu, 8. srpnja pred Umjetničkim paviljonom Juraj Šporer nastupit će SuperCover Band s The Blues Brothers projektom, a središnji večernji termin na Ljetnoj pozornici pripada Juni Seriti, jednoj od izvornih članica i osnivačica japanskog benda Tokyo Groove Jyoshi.

Serita je jedna od izvornih članica i osnivačica japanskog banda i YouTube senzacije TOKYO GROOVE JYOSHI. Njihov glazbeni spot "What is Hip?" dosegao je milijune pratitelja na društvenim mrežama, a "Funk No. 1", čak 8,5 milijuna pregleda u manje od godinu dana. Članice se razilaze 2020., Juna Serita nastavlja sa solo karijerom i osniva novi girl band.

Izvor: Društvene mreže

Basistica, pjevačica, skladateljica i voditeljica benda Juna Serita šokira svijet svojim nevjerojatnim zvukom, snažnim grooveom i upečatljivom originalnošću od samog početka svoje karijere. Unatoč mladosti, već je prikupila velik broj pratitelja s milijunima pregleda na svim platformama društvenih medija i radila je s etabliranim imenima moderne glazbe uključujući Matta Schofielda, Kirka Fletchera, Davidea Pannozza, Jacka Gardinera i Sinu Doeringa.

Objavila je tri albuma i svaki je postigao velik uspjeh na Itunes ljestvicama od Japana i Danske do Turske, istaknuto je.

Zadnjeg dana festivala pred Jurajom Šporerom će svirati French Touch: Accordion Trio, novi projekt najnagrađivanijeg hrvatskog multiinstrumentalista Elvisa Stanića. U triju su Stanić na harmonici, Spartaco Črnjarić na gitari i Darko Mihelić na kontrabasu.