motovun cinehill film festival

Najbolji film je 'Jezero Falcon', nagrada kritičara filmu 'Blagina pouka'

31.07.2023 u 10:38

Bionic
Reading

Nagrada Propeler Cinehill za najbolji film Cinehill Motovun Film Festivala dodijeljena je zadnjeg dana festivala odlukom žirija glavnog programa, filmu 'Jezero Falcon' redateljice Charlotte Le Bon

U žiriju su bili redateljica i glumica Tijana Zinajić, glumica Barbara Nola te scenarist, redatelj, producent i montažer Pjer Žalica.

'Poseban film koji gledatelja vraća u autentično iskustvo prve ljubavi'

Kako je žiri obrazložio, film “Jezero Falcon”, iako se bavi temom koja bi se mogla imenovati kao opća, radi se o vrlo posebnom filmu koji gledaoca vraća u autentično iskustvo prve ljubavi, njezine čarobne zavodljivosti ali i zastrašujuće fatalnosti. “Rađen vještinom koja odaje zrelost i samouvjerenost, filigranski preciznim filmskim pripovijedanjem po svim svojim elementima, tako da je teško povjerovati da se radi debitantskom filmu. Film koji je tako lako gledati i tako teško zaboraviti”, naveo je žiri.

Izvor: Društvene mreže

Snimljen prema stripu Sestra Bastiena Vivèsa, dugometražni prvijenac redateljice Charlotte Le Bon “Jezero Falcon” poetičan je prikaz turbulentnog vremena između djetinjstva i adolescencije. Joseph Engel glumi Bastiena, sramežljivog tinejdžera iz Pariza na obiteljskom ljetovanju u Quebecu. Bastien ondje upoznaje Chloé, 16-godišnju kćer stare prijateljice njegove majke. Chloé je zaljubljenica u folklor i lokalne legende, a kad započne romansu s Bastienom, otkrit će mu da obližnje jezero opsjeda duh.

Charlotte Le Bon je kao glumica surađivala s redateljima kao što su Michel Gondry, Jalil Lespert, Robert Zemeckis i Sean Ellis. 2018. godine je napisala scenarij i režirala “Judith Hotel”, kratki film prikazan u Cannesu. “Jezero Falcon” premijerno je prikazan u programu 15 dana autora u Cannesu 2022. godine i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Cinehill Motovun Film Festival počeo je ove godine posljednji put u Motovunu, gdje se održavao proteklih 25 godina, a nakon tri dana se preselio na novu lokaciju na brdu Petehovac pokraj Delnica. Ovdje su, osim projekcija nezavisnih filmova, priređivani koncerti, pješačke ture, satovi joge i edukativne radionice o divljim životinjama.

Tijekom četiri dana goranskog dijela festivala prikazan je niz nagrađenih filmova i festivalskih hitova.

  • +64
Cinehill Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nina Đurđević

Nagrada FIPRESCI Cinehill festivala filmu 'Blagina pouka'

Nagrada FIPRESCI filmskog festivala Cinehill (nagrada žirija kritičara) dodijeljena je filmu redatelja Stephana Komendarova "Blagina pouka", nastalom u bugarsko-njemačkoj koprodukciji.

Nagradu FIPRESCI dodjeljuje žiri sastavljen od predstavnika Međunarodne federacije filmskih kritičara, najstarijeg i najuglednijeg udruženja filmske kritike na svijetu.

Izvor: Društvene mreže

Žiri čine novinar i filmski kritičar Léo Ortuno, novinar i filmski kritičar za online časopis Bande à Part i razne TV kanale (Arte, Canal+), član je Francuskog sindikata filmskih kritičara te je bio član nekoliko žirija, potom Thierry Verhoeven koji se filmskom kritikom bavi od 2009. godine a uglavnom piše za FilmTotaal, najveći nizozemski web portal posvećen filmu, te televizijska i radijska voditeljica za slovensku nacionalnu kuću RTV SLO Veronika K. Zajdela, koja se posljednjih 20 godina bavi filmom i kazalištem.

Prema obrazloženju žirija, film prikazuje što učini vrlo principijelan lik kad je suočen s očajnom situacijom. "Blagina pouka nudi zanimljiv odgovor. Glavni lik stroga je učiteljica koja ne dopušta pogreške. Niti u jeziku koji podučava, niti u vlastitom životu. Kad postane žrtvom situacije s kojom se ljudi njezinih godina često susreću, počne tražiti izlaz. No društvo okreće glavu i njezine metode postanu drastičnije", stoji u obrazloženju.

"Blagina pouka priča dirljivu priču koja intrigira od početka do kraja, s nekim dobro izvedenim iznenađenjima. Umjesto očekivane priče o beskrajnoj bijedi, imamo snažnu ženu koja pokušava preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom, ali u procesu gubi više nego što bi itko trebao ikada biti spreman žrtvovati: svoju ljudskost", zaključuje žiri.

Film "Blagina pouka" govori o nedavno umirovljenoj udovici koja nasjedne na prevaru putem telefona i ostane bez životne ušteđevine i bez novca za suprugov grob. Život joj se okrene naopako kada shvati da nema šanse za povrat novca, no tada joj stigne primamljiva, ali i sumnjiva ponuda za posao. Priča će se preokrenuti kada uzme stvari u svoje ruke i kada počine stizati novac, a ona se polako i sama preobrati u varalicu.

Redatelj Stephan Komandarev debitirao je filmom "Dog’s Home", koji je prikazan 2001. godine na Forumu na Berlinaleu. Njegov drugi dugi film, "The World Is Big and Salvation Lurks Around the Corner", osvojio je više od 35 festivalskih nagrada i bio je u užem izboru za Oscara na stranom jeziku 2009. godine. Njegov film "Directions" prikazan je u programu Izvjestan pogled 2017. u Cannesu.