'STVARANJE DRUGAČIJE SLIKE'

Zagrebačka filharmonija - u novu sezonu s novim ravnateljem

12.06.2014 u 15:37

Bionic
Reading

Koncert ruske pijanistice Elene Baškirove, pod ravnanjem jednog od ponajboljih mladih dirigenata Davida Danzmayra, otvorit će 26. rujna novu sezonu Zagrebačke filharmonije, koju će iduće četiri godine voditi novi ravnatelj, Mirko Boch

'Čast mi je biti ravnateljem Zagrebačke filharmonije koja je simbol Zagreba i Hrvatske', rekao je na konferenciji za novinare Mirko Boch, kojega je zagrebačka Gradska skupština imenovala na tu dužnost prije tjedan dana.

Najavio je da će se prigodom otvorenja sezone, uz koncert na kojem će se izvoditi Mozart i Prokofjev, dirigentu i skladatelju Milku Kelemenu čestitati 90. rođendan i dodijeliti nagrada Filharmonije.

Boch je za sezonu 2014/2015. najavio i nastavak prepoznatljivih ciklusa, Crvenog, Bijelog i Plavog, a nastavlja se i 'iznimno uspješan' Filmski ciklus u kinu Europa, koji je spoj filmskih projekcija i glazbene pratnje Filharmonije, ove godine na filmove Charlieja Chaplina

U rujnu, prije samog početka sezone orkestar će nastupiti u parku Maksimir, u povodu njegove 220. obljetnice, što je, napomenuo je Boch, jedan od događaja kojima će se pokušati još više približiti građanima i 'stvoriti drukčiju sliku' o sebi.

Izrazio je zadovoljstvo što će i u novoj sezoni Dmitrij Kitajenko ostati umjetnički savjetnik Zagrebačke filharmonije, ali i što će se ponovno uvesti šef dirigent orkestra za kojeg ima već nekoliko kandidata, a o čemu će odlučivati sami glazbenici u narednih šest mjeseci.

Od nove sezone više nema Regionalnog ciklusa, no unutar triju ciklusa gostovat će svjetske dirigentske i solističke zvijezde, među ostalima Leopold Hager, Sergej Krylov, Lilya Zilberstein, Stefan Milenkovich, a 29. studenoga u Areni će s Filharmonijom nastupiti proslavljeni talijanski tenor Andrea Bocelli

Nastavlja se suradnja s domaćim umjetnicima, solističke koncerte imat će Ana Vidović na gitari, sopranistica Diana Haller, pijanist Aljoša Jurinić, saksofonist Lovro Merčep, bariton Ljubomir Puškarić kao i članovi Filharmonije, čelisti Jasen Chelfi i Smiljan Mrčela, te violinist Martin Draušnik.

Održat će se i tradicionalni Tjedan glazbe za mlade, Filharmonijski bal te humanitarni i 'in memoriam' koncerti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je potporu novom ravnatelju, ustvrdivši da je to bio jedan od rijetkih slučajeva da se o nekom imenovanju usuglase struka, ansambl i gradski zastupnici. Istaknuo je kako Zagrebačka filharmonija, koja se približava 150. obljetnici, 'potvrđuje da je Zagreb oduvijek pripadao Europi', ustvrdivši da 'nema sluha, ali sluša glas struke i prvi će se pretplatiti za narednu sezonu'.

Dalibor Cikojević, dekan Muzičke akademije s kojom Zagrebačka filharmonija surađuje na više projekata, ocijenio je najavljeni program protutežom svijetu promjena koji stalno traži nešto novo i brže. Najavio je skorašnje potpisivanje sporazuma prema kojemu će diplomirani glazbenici imati priliku godinu dana imati praksu u Zagrebačkoj filharmoniji, te dovršetak nove zgrade Akademije u kojoj će, napomenuo je, Filharmonija biti dobrodošao gost.