NOVI ZAKON U SAD-U

Zabranjeno kopiranje Picassa i izvođenje Stravinskog

19.01.2012 u 10:32

Bionic
Reading

Američki Vrhovni sud podržao je zakon kojim se u SAD-u zabranjuje kopiranje slika Pabla Picassa, filmova Alfreda Hitchcocka i Federica Fellinija, glazbe Igora Stravinskog i brojnih drugih djela stranih umjetnika koja su do sada bila dostupna javnosti

Vrhovni sud objavio je da je Kongres djelovao u okviru svojih nadležnosti kada je zakonom proširio zaštitu od kopiranja na djela koja su ranije bila dostupna javnosti, a nastala su sredinom 20. vijeka.

Osnovni zakon o zaštiti autorskih prava donesen je 1994. s ciljem da se SAD uskladi s međunarodnim sporazumima o intelektualnom vlasništvu, prenosi Cbsnews.com.
Godine 2003. Kongresu je dozvoljeno da na listu zaštićenih djela unosi nova djela i sada je to prvi put učinjeno.

Bez zakona o zaštiti autorskih prava, američkim umjetnicima bilo bi teško zaštititi svoja djela u nekim zemljama koje nemaju specifične sporazume o zaštiti intelektualne svojine sa SAD.

Zakonom se zahtjeva da zainteresirani za djela ubuduće traže dozvolu ili podmire troškove za autorska prava prije nego što koriste djelo. Među umjetnicima čija imena su nova, na popisu su Pablo Picasso, Alfred Hitchcock, Federico Fellini, Igor Stravinski i Sergej Prokofjev.

Novi zakon izazvao je i brojne kritike. Među najglasnijim kritičarima su profesori te glazbenici koji redovito koriste djela na svojim repertoarima ili se na njih oslanjaju u radovima.