Od 18. do 20.4.

Empiria teatar i Narodno sveučilište Dubrava pokreću novi kulturno-umjetnički festival Kvart je art

09.04.2024 u 16:32

Bionic
Reading

Nezavisna umjetnička organizacija Empiria teatar u suradnji s Narodnim sveučilištem Dubrava pokreće novi festival Kvart je art kojim će Donju Dubravu oživjeti kao poprište kulturnih događanja

Prvo izdanje festivala Kvart je art održat će se od 18. do 20. travnja u Dječjem kazalištu Dubrava pod krovom domaćina, Narodnog sveučilišta Dubrava. S ciljem afirmacije nezavisne scene i rada mladih, ali i afirmiranih samostalnih umjetnica i umjetnika, kao i (interaktivnih) umjetničkih sadržaja za djecu i mlade, u gradsku četvrt Donja Dubrava donosi se raznolik umjetnički program i širok dijapazon kulturnih i umjetničkih aktivnosti, stoji u najavi.

U sklopu inicijative Grada Zagreba koja se usmjerava na razvoj Kulture i umjetnosti u zajednici, Empiria teatar u ovoj se suradnji fokusira na Donju Dubravu kao zajednicu, odnosno četvrt koja sadrži vrijedan potencijal kao edukativno i kulturno okupljalište (mlade) publike te na renomirano Dječje kazalište Dubrava kao dugogodišnje sigurno utočište za djecu.

U tematskom fokusu Empirijina festivala Kvart je art je propitkivanje uloge umjetnosti u jačanju zajedništva između umjetnika/ca i publike kao aktivnog nositelja društvenih, umjetničkih i kulturnih promjena. Ovaj se trodnevni festival putem različitih formi, žanrova i estetika, kao i radioničkih aktivnosti bavi odnosom pojedinca i umjetnosti. Počevši s modernom adaptacijom Postolara i vraga Augusta Šenoe u produkciji Kazališne družine Smješko za najmlađi uzrast, adresira se pitanje današnjeg ambivalentnog odnosa djece prema književnim klasicima i svladavanju otpora prema čitanju. Nova produkcija Kuće Nahero Predstava koju želimo gledati mladog autorskog tima neposredno obrađuje složeni odnos prema kazalištu u bliskoj interakciji s publikom, postavljajući pitanje o, uvjetno rečeno, idealnoj predstavi, no dotičući se pritom egzistencijalnih kriza nezavisnih umjetnica i umjetnika.

Pitanjem snalaženja na tržištu rada, pronalaskom idealnog zanimanja i pojmovima prekarnog rada bavi se izvedba (Ne)vidljive praćena radioničkim programom,

nastala u sklopu internacionalnog projekta Kreativne Europe Theatre Outreach: Unravelling Connections In Humans. Nagrađivana plesna predstava afirmirane plesne umjetnice i koreografkinje Ane Kreitmeyer Ljudovanje otvara tematski ogranak ljudskosti izražen putem plesne forme, ispitujući odnos živih i neživih tijela te uspostavu drugačijeg odnosa prema materijalnim objektima koji sačinjavaju naša sve artificijelnija staništa.

Interaktivne instalacije afirmiranog umjetnika Vitra Drinkovića Heart Tube i Plant Blindness komplementarne su temi ljudskosti te istražuju ljudsku komunikaciju i međusobnu povezanost kroz jednostavan biološki proces, fokusirajući se na srce kao organ izrazito osjetljiv na vanjske podražaje i unutarnje procese, kao i složen odnos između biljki i čovjeka. U radionici glume za mlade Životinjsko u nama glumca Lovre Rimca otvara se pitanje odnosa ljudskog i životinjskog aspekta u pojedincu uz istraživanje glumačkih mogućnosti u tjelesnom dočaravanju raznolikih životinjskih vrsta.

Trodnevni je festival uvezan sasvim neobičnim participativnim iskustvom, Uredom za zametnute osjećaje umjetnice Lucije Klarić, smještenim u foajeu kazališta. Uz svog šefa plišanog medu, Lucija Klarić u anonimnom formularu bilježi zametnute osjećaje posjetiteljica i posjetitelja te im daje pisane savjete kako bi na humorističan način potaknula otvorenu komunikaciju o emotivnim stanjima s publikom – dječjom, mladom i odraslom.

Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba. Rad umjetničke organizacije Empiria teatar podržava Zaklada Kultura nova.

Ulaz na sva događanja je slobodan.