u zagrebu

Rođendan umjetnosti 17. siječnja 2024. na Muzičkoj akademiji

20.12.2023 u 11:46

Bionic
Reading

Međunarodni rođendan umjetnosti obilježit će se 17. siječnja uz sudjelovanje umjetnika diljem svijeta, a tome slavlju opet se pridružuje Hrvatska uz sudjelovanje pet sastavnica umjetničkog područja Sveučilišta u Zagrebu: uz domaćina Muzičku akademiju, sudjeluju Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta, a ove se godine u program uključuje i Tekstilno-tehnološki fakultet

Međunarodni rođendan umjetnosti ove se godine obilježava šezdeset i prvi put, a davne 1963. iniciran je od strane francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je taj datum tada proglasio milijuntim rođendanom umjetnosti, stoji u najavi.

Glavni cilj Rođendana umjetnosti je kroz raznolik program publici svih uzrasta pružiti uvid u posebnosti visokog umjetničkog obrazovanja. Program će se održati 17. siječnja od 18 do 23 sata na Muzičkoj akademiji. I ove će se godine u program izravno uključiti Europska radiodifuzijska unija (EBU) putem Dramskog i Glazbenog programa Hrvatskog radija i video streaminga.

Stvaranje dramskih predstava, igranih i animiranih filmova, uvježbavanje glazbenih izvedbi, izrada likovnih radova, kreiranje odjeće i izrada kostima, znanstveni rad u umjetnosti, stvaralački susreti u studiju za snimanje ili na koncertu, u muzeju, u galeriji; diseminacija umjetničkih rezultata putem radijskih i televizijskih postaja, izložbi ili predstava – sve su to načini prijenosa kreativnosti kojima će se u cijelom svijetu obilježiti 1.000.061. međunarodni Rođendan umjetnosti kroz slobodan protok sadržaja, neopterećen uobičajenim oblicima predstavljanja – onako kako je i priželjkivao tvorac ideje Robert Filliou.

Akademija dramske umjetnosti predstavit će najbolje radove studenata različitih odsjeka: etide i isječke iz ispitnih produkcija Odsjeka glume, izbor solo izvedbi studenata studija Suvremeni ples, javna čitanja tekstova studenata Dramaturgije, projekcije filmova te razgovor sa studentima Odsjeka produkcije, filmske i TV režije, montaže i snimanja, program radija KRADIO FM (emitiranje podcasta, razgovori sa studentima triju akademija, late night pozivi, radiofonijsko čitanje studentskih tekstova).

Akademija likovnih umjetnosti predstavit će se nizom aktivnosti kojima će široj javnosti prezentirati djelovanje svih šest odsjeka Akademije: projekciju najboljih nagrađenih animiranih filmova i videoradova, kroz restauratorsku radionicu, radionicu portretiranja, radionicu animacije te uz izložbu radova većeg formata, skulpturi manjeg formata i visećih instalacija.

Tekstilno-tehnološki fakultet putem projekcije filma predstavit će radove studenata diplomskog studija Modnog dizajna kao i održati dvije izložbe radova studenata s kolegija Kreiranje odjeće i Modna ilustracija te izložbu kostima iz zajedničkih projekata Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Muzičke akademije i Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Arhitektonski fakultet uključit će se kroz odsjek Studija dizajna i to putem 3d mapirane projekcije koja osim što prezentira presjek radova nastalih u sklopu nastave na studiju dizajna i sama funkcionira kao rad u obliku video instalacije koja potiče korisnika na interakciju formiranjem svjetlih i tamnih volumena unutar prostora.

Muzička akademija kao domaćin događanja predstavit će se nastupima različitih komornih sastava i ansambala s djelima od baroka do najnovijih skladbi studenata Odsjeka za kompoziciju, otvorenom probom Gudačkog orkestra Muzičke akademije. Posjetitelji će imati priliku doživjeti kako se uvježbavaju skladbe za nastupe, kako se koristi elektronička oprema u suvremenim skladbama te kako nastaju izvedbe u kojima zajednički sudjeluju glumci i glazbenici.

Kao gosti će nastupiti i studenti Muzičke akademije u Puli, Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a bit će prikazani i najbolji filmovi s Revije UMAS 2022 odsjeka za Film i video Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Ulaz na program je slobodan.