MUZEJ U BERLINU

Zabranjeno fotografiranje biste kraljice Nefertiti

19.02.2010 u 10:18

Bionic
Reading

Berlinski Novi muzej posjetiteljima je zabranio fotografiranje biste egipatske kraljice Nefertiti iz straha da bi bljeskalice aparata mogle naštetiti pigmentu na njezinu poprsju od vapnenca i gipsa

Bista u berlinskom Novom muzeju, jedna od glavnih berlinskih turističkih atrakcija, obojena je nježnom bojom kože, a na očima je oslikan savršen 'make up' koji čini da kraljica koja je živjela prije 3500 godina izgleda kao suvremena žena.

Glasnogovornica muzeja rekla je da je dosadašnja politika koja je dopuštala fotografiranje bez bljeskalice izmijenjena "jer većina posjetitelja zabranu nije poštovala". Tako da je sada fotografiranje potpuno zabranjeno.

Iako nije dokazano da drevni egipatski pigmenti blijede zbog bljeskalica zabrana je nužna mjera opreza, rekla je glasnogovornica pruske zaklade za kulturnu baštinu koja vodi muzej.

Ona je rekla da je fotografiranje dopušteno u drugim sobama muzeja koji je ponovno otvoren prošlog listopada nakon što je uništen u bombardiranju u Drugom svjetskom ratu.

Egipatski dužnosnici ustrajno su dovodili u pitanje njemačko vlasništvo nad tim znamenitim artefaktom koji je javnosti prvi put izložen 1924. godine.