VIDLJIVOST ŽENA

Vox Feminae u znaku filmova o seksualnosti

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.10.2011 16:07
  • Objavljeno 17.10.2011 u 15:02
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ovogodišnje izdanje Vox Feminae festivala održat će se od 3. do 8. studenog 2011. u kinu Grič, Dokukinu Croatia i Studiju smijeha
vox feminae

vox feminae

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Festival promiče žensko stvaralaštvo i problematizira pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice i nastupe umjetnica i različitih kolektiva te potiče dijalog između umjetničke, aktivističke i teorijske sfere.

Cilj ove manifestacije koju organizira udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona je pojačati vidljivost ženskog stvaralaštva i djelovanja u društvu izmještajući ga iz postojećih šablona i načina prezentiranja kako bi se stvorio kontekst javnog prostora koji je poticajan za promišljanje pitanja roda i izmaknut iz sustava binarnih opozicija.

Jubilarno peto izdanje festivala posvećeno je filmu, pa će u sklopu natjecateljskog programa biti prikazano oko 30 dugometražnih i kratkometražnih filmova koji različitim pristupima dekonstruiraju pitanja roda. Među njima se posebno ističu nagrađivani dokumentarni dugometražni filmovi koji se bave eksplicitnim seksualnim i rodnim pitanjima poput aseksualnosti, interseksualnosti, rodnog terorizma i orgazma kao što su A(S)eksual redateljice Angele Tucker, Orgasam Inc. redateljice Liz Canner te Orchids – moja interseksualna avantura autorice i glavne protagonistice filma Phoebe Hart.

Uz filmove posvećene seksualnosti na programu će se naći i radovi koji tematiziraju rod kroz različite intimne odnose i kontekste kao što su punk pokret i industrije zabave za djecu i odrasle poput pornografije, Disneylanda i nogometa.

Tema teorijskog dijela ovogodišnjeg festivala su ženski likovi u hrvatskom filmu, a bit će obrađena kroz videoprezentacije, diskusiju i analitičke tekstove filmskih teoretičara koji će biti dostupni i putem portala VoxFeminae.net

Završna večer festivala održat će se u Comedy clubu Studio smijeha' gdje će se uz stand-up nastupe najpoznatijih hrvatskih komičarki odigrati i nagradni pub-kviz čiji cilj je potaknuti sudionike i sudionice festivala da se informiraju o ženama koje su ostavile traga u javnim angažmanima, pop kulturi, umjetnosti i društvu općenito te tako sudjeluju u jačanju vidljivosti djelovanja žena.

5. Vox Feminae festival održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za ravnopravnost spolova te Ureda za kulturu Grada Zagreb, a dio programa realiziran je i uz podršku Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade POGON.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi