'REPUBLIKA U ORKESTRU'

Vježbanje nemogućeg u utrobi kazališta: Nova predstava BADco. u riječkom HNK

18.10.2019 u 12:17

Bionic
Reading

Kolaborativna izvedbena skupina BADco. premijerno će 20. listopada u riječkom HNK Ivan pl. Zajc izvesti novu predstavu 'rePUBLIKA U ORKESTRU'

Predstava 'rePUBLIKA U ORKESTRU' nudi gledateljima jedinstvenu perspektivu na kazališni prostor smještajući se u rupu orkestra - utrobu kazališnog stroja, ali i na mjesto čija je budućnost direktno ovisna upravo o nadolazećim klimatskim promjenama i podizanju razine mora. Umjetnički tim predstave čine redatelj Goran Sergej Pristaš, dramaturzi Tomislav Medak i Nataša Antulov i koreografkinje Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Predstavu izvode Ana Kreitmeyer, Marta Krešić, Ivna Bruck, Aleksandra Stojaković Olenjuk i Petar Kovačić. Predstava okuplja i vizualne umjetnike Igora Eškinju kao scenografa te Marina Lukanovića kao autora video rada.

  • +3
BADco. rePUBLIKA U ORKESTRU Izvor: Promo fotografije / Autor: foto Damir Žižić

Finale je to cjelogodišnjeg projekta započetog u Chicagu i nastavljenog u Zagrebu, koji se sada premijerno u cjelini izvodi u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci u suradnji Talijanske i Hrvatske drame i izvedbenog kolektiva BADco. Trodijelna predstava, kako stoji u najavi, tematizira povijesne pokušaje umjetničke intervencije u stvarnost, od modernističkih republika pod vodstvom pisaca Ernsta Tollera i Gabrielea D'Annunzia, preko jezičkih i vizualnih intervencija u javnom prostoru (Paolo Scheggi, Vito Acconci), do tarantelističkih pokušaja izvođenja nemogućih koreografija (Goat Island) ili nemogućih kompozicija (John Cage).

'Da su umjetnici pokušali promijeniti svijet, nije nikakva novost. Niti da su ga pokušali spasiti. Ali što kad niti promjena niti izgledi za spas nisu izvjesni, kad prijeteća katastrofa stavlja pred nas jedan jedini izlaz - učiniti nemoguće? Danas, kad filozofi tvrde da je lakše zamisliti kraj svijeta nego kraj kapitalizma, kad je utopija postala pogrdna riječ, a izvjesnost katastrofe razoružava našu maštu, odlučujemo se na vježbanje i prakticiranje nemogućeg', poručuju iz BADco., čija će predstava imati reprizne izvedbe 28. i 31.listopada u 19:30 u HNK Ivan pl. Zajc.