OSMO IZDANJE

Više od 300.000 posjetitelja u Noći muzeja

28.01.2013 u 10:30

Bionic
Reading

Više od 300.000 posjetitelja obišlo je hrvatske muzeje, galerije i srodne ustanove u kulturi u Noći muzeja 2013., a taj podatak pokazuje kako je Hrvatsko muzejsko društvo HMD) po osmi put manifestaciju organiziralo s iznimnim uspjehom

U 100 hrvatskih gradova i mjesta jučer su od 18 sati do sat poslije ponoći muzeji, galerije i srodne ustanova u kulturi nudile atraktivan program na 200 lokacija, što je za 10 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Novost 8. Noći muzeja je povećanje broja gradova i mjesta kao i porast posjetitelja u manjim sredinama: Trakošćan, Metković, Rab, Vis, Smiljan, Generalski Stol, Vid, Otavice, Vrbovec, Đurđevac, Sveti Ivan Zelina, Brdovec, ističe se u priopćenju.

Središnji događaj i simbolični početak ovogodišnje Noći muzeja bio je otvorenje prve faze stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar, u dvorcu Eltz te primopredaja obnovljenih kuća u povijesnoj gradskoj jezgri. U nazočnosti više od 3.500 posjetitelja postav je otvorila Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture RH.

Obilazak zagrebačkih muzeja simbolički je počeo posjetom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića Umjetničkom paviljonu, gdje je uz 8.500 posjetitelja razgledao izložbu Praška četvorica.

Veliku posjećenost zabilježili su Arheološki muzej (10.400), Muzej suvremene umjetnosti (12.000) i Muzej za umjetnost i obrt (8.300).

Posebna atrakcija u Zagrebu bila je Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) s programom 'Smijmo se do suza' (izložba uz šaljive priče i radionicu izrade karnevalskih maski) koji je privukao 3700 posjetitelja.

Etnografski muzej, unatoč prostornom ograničenju imao je atraktivn program koji je do kasno u noć privukao više od 8.000 posjetitelja.

Novootvoreni Muzej automobila Ferdinand Budicki imao je više od 10.000 posjetitelja.

U većim gradovima su popratna događanja 8. Noći muzeja na trgovima i ulicama privukla brojnu publiku, unatoč hladnoći, a muzeji su bogatim programima privukli tradicionalno veliki broj posjetitelja: u Splitu je bilo je više od 40.000 posjetitelja, u Zadru rekordno više od 23.000, što je više od trećine ukupne populacije grada, Pula 9.000; Rijeka 23.000, Dubrovnik 7.000 posjetitelja, Varaždin 7.000 posjetitelja itd. .

Brojnu publiku privukle su atraktivne izložbe, ali i popratna događanja : pedagoške radionice, predavanja, okrugli stolovi, stručna vodstva, performansi, recitali i koncerti, snimanja u modernim foto studijima, filmske i video projekcije, promatranje kroz teleskop, modne revije, prigodne prodaje kataloga, promidžbenog materijala i suvenira, promocije i prezentacije te druženja s umjetnicima i donatorima.

Hrvatskoga muzejskog društva, predsjednica Milvana Arko Pijevac, autorice i voditeljica programa, Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović, članice HMD-a, zahvaljuju se publici na odazivu, a na doprinosu uspješnoj realizaciji projekta zahvaljuju svim muzejskim djelatnicima i drugim sudionicima u realizaciji Noći muzeja 2013., te pokroviteljima, partnerima, sponzorima i medijima.