IZDVOJENA RAZMIŠLJANJA

[VIDEO] Zvučna instalacija na riječkom Korzu

08.01.2020 u 17:17

Bionic
Reading

Na riječkom Korzu postavljena je zvučna instalacija 'Što vi hoćete, dobit' pare ili dat' ideje', koja traje nešto više od 11 minuta, a riječ je o izdvojenim razmišljanjima iz 20 intervjua s kulturnim radnicima koje čitaju mladi riječki glumci

Kako je rekao jedan od autora Marin Lukanović, ona 'predstavlja razmišljanja i stavove kulturnjaka o odnosu proizvodnje i kulture, publike i kulturnjaka, edukacije kulurnjaka i uvjeta rada u kulturi'.

Zvučna instalacija bit će postavljena na Korzu do 15. siječnja, a nastala je na temelju istraživanja provedenog u sklopu Diversity Mixer EU projekta Europske prijestolnice kulture.

Iz intervjua s 20-ak djelatnika u kulturi izdvojene su najzanimljivije misli i razmatranja, a citate iz razgovora s neimenovanim sugovornicima za potrebe zvučne instalacije čitaju diplomirani mladi glumci Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Sara Blažić, Jurica Marčec, Anja Sabol i Deni Sanković. Zvučna instalacija traje nešto više od 11 minuta, a izvodi se u loopu, to jest neprestanom ponavljanju uz glazbenu podlogu skladatelja Marijana Nećaka i emitira se sa zvučnika postavljenih duž Korza.

Kako je u srijedu tijekom predstavljanja instalacije rekao Marin Lukanović iz Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, ulazak u javni prostor jedan je način predstavljanja rezultata projekta Diversitiy Mixer i mogući je povod za razgovore građana o obuhvaćenim temama.

Druga autorica instalacije Sanja Bojanić, voditeljica projekta Diversity Mixer, rekla je da su razgovarali podjednako s muškarcima i ženama iz područja kulture i kreativnih industrija vodeći računa i o ravnomjernoj zastupljenosti različitih generacija.

Mlađi ispitanici uglavnom djeluju u uvjetima prekarijata, nedovoljno pripremljeni izlaze u svijet rada sa studija i akademija, a dio njih je i samokritičan pa ocjenjuju da su nesamostalni ili da se ne žele upuštati u rizike, rekla je Bojanić.

Projekt 'Diversity Mixer - politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama' financiran je kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014.-2020.). Projekt provode 'Rijeka 2020.' i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj.