61. IZDANJE

[VIDEO/FOTO] Predstavom 'Ono bitno' otvoren Međunarodni dječji festival u Šibeniku

20.06.2021 u 00:33

Bionic
Reading

Djeca iz zbora Zdravo maleni i sve popularnija maskota dječaka Paška otvorili su u subotu navečer 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku na kojem će se do 3. srpnja održati osamdesetak kazališnih izvedbi, brojne radionice te niz događanja na ulicama i trgovima

Prva predstava prikazana na MDF-u je španjolska 'Ono bitno' kazališta Valven Circo, a zatvorit će ga jedna talijanska pa su u gledalištu sjedili talijanski i španjolski veleposlanik čije su zemlje ovogodišnji partneri MDF-a.

Djecu Šibenika, ali i svu djecu svijeta pozdravio je sa smanjene 'pandemijske' pozornice šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji je primijetio da su baš djeca bila najviše zakinuta u teškim vremenima jer dječju maštu i igru držati pod kontrolom zbog njihovog zdravlja nije lako.

'Međutim, djeca su pokazala i da mogu biti odrasla. MDF nije posustajao iako smo u gradu bili jako odgovorni. Imali smo jubilarni 60. lani, ove godine 61. MDF, i tek sad shvaćamo koliko nam je falio i koliko je važan ovaj dječji žamor', rekao je šibenski gradonačelnik.

Zahvalio je ljudima iz Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku na čelu s Jakovom Bilićem za koje je rekao da ni u jednom trenutku nisu posustali od ideje da održe MDF.

  • +16
Otvorenje 61. Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Ni u jednom trenutku nisu rekli da nemaju dovoljno novaca i da imaju otežane uvjete za održavanje MDF-a. Održat ćemo ga i svi smo zbog toga ponosni. Festival je održavan i u ratu, a kamoli neće u ovoj koroni', rekao je Burić.

Umjesto predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je u subotu popodne otkazao potvrđeni dolazak, okupljene je pozdravio njegov posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima.

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz/PIXSELL

'Veliki španjolski dramatičar iz 17. stoljeća, Pedro Calderón de la Barca, napisao je dramu 'Život je san', jedan od najvećih dramskih tekstova u povijesti europskog kazališta. Ako je život san, onda sanjajmo. Ako ne drugdje, onda barem u Šibeniku za vrijeme trajanja festivala', rekao je Zima.