rmn

NAJBOLJI HRVATSKI ROMAN

Tportalov žiri odabrao 11 polufinalista za književnu nagradu

  • Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 02.05.2019 11:40
  • Objavljeno 02.05.2019 u 11:14
Bionic
Reading

Od 49 naslova prijavljenih na 12. natječaj za najbolji hrvatski roman, žiri je odabrao 11 romana koji ostaju u konkurenciji za književnu nagradu tportala

Tportalova književna nagrada bit će dodijeljena autoru ili autorici najboljeg romana izdanog u Hrvatskoj tijekom 2018. godine, a izbor dobitnika nagrade vrijedne 50 tisuća kuna u rukama je peteročlanog stručnog žirija koji čine književna prevoditeljica Ursula Burger (predsjednica žirija), književna kritičarka Katarina Luketić, pisci i urednici Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić te kazališni redatelj Ivica Buljan. Odabrali su 11 polufinalnih naslova, a to su:

Nikola Petković, Put u Gonars (Profil)

Kristina Gavran, Gitara od palisandra (Disput)

Julijana Adamović, Divlje guske (Hena com)

Dario Harjaček, Sanjica Lacković (Naklada OceanMore)

Boris Perić, Povijest paučine (Naklada Ljevak)

Milana Vuković Runjić, Majstori u mojoj kući (Vuković & Runjić)

Ivica Đikić, Ukazanje (Fraktura d.o.o.)

Ivana Šojat, Ezan (Fraktura d.o.o.)

Dino Pešut, Poderana koljena (Fraktura d.o.o.)

Zoran Žmirić, Pacijent iz sobe 19 (Hena com)

Ratko Cvetnić, Blato u dvorištu (Mozaik knjiga)

  • +6
Književna nagrada tportala - naslovnice 11 polufinalista Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Izdavač

Zanimljivo je to da u ovogodišnjem polufinalnom izboru imamo četiri debitantska romana koja su napisali Harjaček, Pešut, Gavran i Adamović, pritom prvih troje poznajemo od ranije, iz kazališta u kojem se bave režijom, pisanjem tekstova te dramaturgijom. U konkurenciji je i Ivica Đikić, ranije nagrađen tportalovom književnom nagradom za svoj roman ‘Sanjao sam slonove’ (Naklada Ljevak). Među 11 autora dosta je i onih koje smo već predstavljali u ranijim godinama tportalova književnog natječaja. U finalima prijašnjih natječaja tako su već bili Boris Perić, Ratko Cvetnić i Zoran Žmirić, a u polufinalu Ivana Šojat.

Tportalov žiri sredinom svibnja odabrat će pet finalnih naslova, a pobjednik će biti proglašen 3. lipnja u Zagrebu.

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je jedanaest puta. Lani je najboljim proglašen roman 'Lisica' književnice Dubravke Ugrešić, a koji je izdala Fraktura.

Godinu ranije najboljim romanom proglašen je 'Ciganin, ali najljepši' Kristiana Novaka u izdanju nakladničke kuće OceanMore, a Novaku je to drugi put da je dobio tportalovu književnu nagradu. Ranije je nagrađen za roman 'Črna mati zemla' (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman ‘Adio kauboju’ (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za ‘Vrijeme laži’ (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman ‘Anastasia’ (Durieux), Tahir Mujičić za roman ‘Budi Hamlet, pane Hamlete’ (AGM), Drago Glamuzina za roman ‘Tri’ (Profil), Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa' (Profil), Ivica Đikić za roman ‘Sanjao sam slonove’ (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za ‘Doba mjedi’ (Tim Press).

  • +7
11 dobitnika književne nagrade tportala Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal