SNJEŽANA BANOVIĆ

Vesna Kusin će se baviti bahatošću i cinizmom

27.03.2015 u 15:34

Bionic
Reading

Reagirajući na neizglasavanje odvajanja ureda za kulturu iz glomaznog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Snježana Banović prokomentirala je sinoćnju raspravu u Skupštini, a posebno ju je zasmetao istup Vesne Kusin, novoimenovane zamjenice gradonačelnika Milana Bandića

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak navečer nakon višesatne rasprave većinom glasova odbili su prijedlog Kluba zastupnika HSLS-a i HSS-a da se iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport izdvoji poseban Ured za kulturu. Tu je inicijativu svojim potpisima podupro velik broj zagrebačkih kulturnjaka, među njima i redateljica te dramaturginja Snježana Banović koja redovito upozorava na nepravilnosti u radu postojećeg ureda.

Među ostalim, jedna je od onih koji su peticiju predali Gradu i očekivali pozitivan ishod. Međutim, prijedlog je podržalo 18 zastupnika HSLS-a, HSS-a i SDP-a, protiv je bilo 26 zastupnika iz Kluba liste Milana Bandića i HDZ-a, a dva zastupnika HNS-a bila su suzdržana. Dan nakon, Banović u razgovoru za tportal kaže da opcije koje su bile protiv prijedloga o kulturi razmišljaju kao o robi za svoje političke trgovine te da je glavni cilj očuvanje statusa quo u nedjelatnom resoru trojednoga ureda u kojem je kultura zadnja rupa na svirali.

'Razočaravajuće je bilo pratiti neke istupe sinoć u Skupštini koji svjedoče o bazičnoj neobaviještenosti iz područja kulturne politike. Provincijalizam koji ispoljavaju nedostojan je položaja zastupnika u parlamentu grada koji pretendira biti prijestolnica kulture. Istup Vesne Kusin, u kojem omalovažava kolege umjetnike, ispod svake je razine javne komunikacije. Po autoritarnom hedonizmu koji ispoljava vidi se da će joj polje djelovanja biti usmjereno na bahatost i cinizam, a polje odgovornosti na uski pogled iz remetinačkog zatvora', izjavila je Banović.

Na pitanje koji je daljnji plan njihove Inicijative 555+, kaže da će proširiti javno djelovanje.

'Inicijativa 555+ nastavlja do kraja, odvajanje Ureda samo je jedan od naših ciljeva', zaključuje Banović.